Планували диверсії на залізниці. У Польщі затримали 15 російських агентів
Категорія
Світ
Дата публікації

Планували диверсії на залізниці. У Польщі затримали 15 російських агентів

Планували диверсії на залізниці. У Польщі затримали 15 російських агентів
Джерело:  online.ua

З березня по липень 2023 року польські силовики затримали 15 осіб, підозрюваних у шпигунстві на користь Росії. До мережі входили громадяни РФ, білоруси та українці. Операцію провели співробітники Агентства внутрішньої безпеки Польщі разом із прокуратурою Любліна. За словами влади, вона стала однією з наймасштабніших в історії країни. Учасники російської шпигунської мережі планували підривати поїзди зі зброєю та гуманітарною допомогою для України.

Джерело: Gazeta Polska

У Польщі затримали 15 російських агентів

За даними слідства, мережу очолював офіцер ГРУ, який перебував у москві. Він давав «агентам» завдання, за виконання яких вони отримували винагороду в криптовалюті, а потім обмінювали її на готівку.

Спочатку завдання були пов'язані з пропагандою: «шпигунам» доручали писати на стінах гасла, які критикують польський уряд чи розпалюють антиукраїнські та антинатівські настрої. За кожну акцію вони отримували кілька десятків доларів.

Потім завдання стали ускладнюватись. ГРУ хотіло дізнатися дати та маршрути руху поїздів зі зброєю та гуманітарною допомогою, призначеними для України. Для цього розвідка виділила гроші, щоб «агенти» придбали фотоапарати та GPS-навігатори. Частину обладнання було встановлено у Підкарпатському воєводстві та в аеропорту Жешув-Ясенка у тому ж регіоні. За фотографії члени мережі отримували по кілька сотень доларів.

Ще більшу винагороду в ГРУ обіцяли за напади на ті ж самі поїзди зі зброєю та гуманітарною допомогою – причому планувалися не лише диверсії щодо порушення систем управління, а й прямі підриви, пише видання.

У Москві розраховували, що це створить атдивесферу хаосу та небезпеки та сприятиме розпалюванню антиукраїнських настроїв, зазначають джерела.

Матеріали справи містять 66 томів. Шпигунська мережа була створена на початку цього року. Перші затримання відбулися у березні. Під слідством опинилися 9 осіб, у тому числі три білоруські студентки, які навчаються у Польщі.

Наразі під вартою перебуває вже 15 членів мережі. Серед них – 20-річний російський хокеїст Максим Сергєєв, який виступає за «Заглембе» з жовтня 2021 року. Слідчі вважають, що хокеїст передав ГРУ фотографії об'єктів критичної інфраструктури у кількох воєводствах.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?