Польща думає над будівництвом портів для збільшення поставок українського зерна — Bloomberg
Категорія
Світ
Дата публікації

Польща думає над будівництвом портів для збільшення поставок українського зерна — Bloomberg

Польща думає над будівництвом портів для збільшення поставок українського зерна — Bloomberg
Джерело:  online.ua

Польща закликала Європейський Союз допомогти збільшити пропускну спроможність портів, щоб дозволити більше поставок українського зерна через Балтійське море. При цьому країна хоче зберегти заборону на продаж зерна з України.

Джерело: Bloomberg

Польща думає про будівництво агропортів

У червні експорт зерна з України через польські порти зріс до 260 тис. тонн, повідомив міністр сільського господарства Роберт Телюс.

Це більш ніж вдвічі більше, ніж раніше цього року, і, ймовірно, експорт зросте, оскільки Росія вийшла з чорноморської зернової угоди і Україна вимушена шукати альтернативні маршрути.

Нам потрібно допомогти Україні, і ми це розуміємо. Ми думаємо про будівництво портів, які будуть виключно для транспортування зерна, так звані агропорти, – сказав Телус в інтерв’ю у Варшаві.

Польща вже веде ранні переговори з Литвою про перенесення фітосанітарного контролю з її кордону до литовських портів, що повинно прискорити транзит українського зерна.

Хоча термінали в Балтійському морі є альтернативою, «основна маса вантажів усе одно проходитиме через південні порти», сказав він.

Польща не скасовуватиме заборону на продаж українського зерна в країні

Телус повторив, що Польща не скасовує внутрішню заборону на продаж зерна з України. Це може поставити Варшаву на нове зіткнення з Брюсселем, який намагався обмежити заборону п’яти країн.

Україна неодноразово закликала ЄС скасувати ці обмеження. Вони не поширюються на товари, що прямують транзитом через ці країни.

Телус сказав, що розчарований тим, що ЄС намагається зобразити Польщу та інші країни такими, що дбають лише про власні інтереси.

Потрібно будувати реальні коридори солідарності, якими українська продукція буде йти вглиб Європи, – сказав він.

Перенасичення ринку, викликане різким зростанням імпорту з України на початку цього року, ліквідовано, проте Телус очікує, що силоси швидко заповняться, враховуючи, що ціни залишаються низькими, поки польські фермери збирають урожай 2023 року.

Зняття заборони було б можливим лише в тому випадку, якщо б у Польщі почало вичерпуватися зерно, – сказав він, додавши, що такого ризику немає.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?