Польща намагається загнати Путіна у глухий кут — уже з'явилася реакція Кремля
Категорія
Світ
Дата публікації

Польща намагається загнати Путіна у глухий кут — уже з'явилася реакція Кремля

Польща намагається загнати Путіна у глухий кут — уже з'явилася реакція Кремля
Джерело:  online.ua

Польська нафтогазова компанія PGNiG почала вимагати у команди очільника Кремля Володимира Путіна та російського "Газпрому" переглянути ціни на газ. Як уже згадувалося раніше, сторони підписали контракт на постачання блакитного палива ще 24 роки тому. Що також важливо розуміти, згідно з угодою, кожна із країн раз на три роки може ініціювати перегляд цінових умов постачання. Варто звернути увагу на те, що Кремль уже встиг на відреагувати на вимогу офіційної Варшави. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу PGNiG.

"Востаннє угоду продовжили у 2010 році. Вона передбачає поставки щороку до Польщі приблизно 10 мільярдів кубометрів газу. Згідно з формулою "бери або плати", яку Газпром нав'язав польській компанії, PGNiG мусить купувати щороку не менш ніж 8,7 мільярда кубометрів газу. Контракт сплине лише у 2022 році", — йдеться в повідомленні.

Не можна не згадати про те, що нещодавно офіційна Варшава оштрафувала російський "Газпром" на 7,6 мільярда доларів за будівництво газопроводу "Північний потік-2". Штраф тоді внесли за порушення антимонопольного законодавства Польщі.

Незмінний речник очільника Кремля Дмитро Пєсков після цього виступив з гучною заявою. За його словами, багатомільярдний штраф, який польська компанія наклала на російського газового монополіста "Газпром", особливо не позначиться на подальших відносинах країн.

"Навряд чи можна припустити, що щось може позначитися на їхньому стані ще більш негативно. В цілому відносини перебувають не на належному рівні", – цинічно зазначив прессекретар Володимира Путіна.

Що важливо розуміти, з 1 січня 2021 року розпочнеться новий етап газового контракту України та РФ відносно транзиту газу в Європу, згідно з яким "Газпром" зобов’язаний прокачати через українську ГТС лише 40 млрд кубометрів газу в рік. Варто звернути увагу на те, що це майже в 4 рази менше компресорної потужності газотранспортної системи України. Команда Володимира Зеленського вже готується до цього моменту, тому розробляє план, як відповісти російській владі і не понести втрати.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Кремлі миттєво відреагували на штраф польського регулятора в розмірі 7,6 млрд доларів, який наклали на "Газпром".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?