Польща відкрито звинуватила режим Лукашенка в нападі на ЄС
Категорія
Світ
Дата публікації

Польща відкрито звинуватила режим Лукашенка в нападі на ЄС

Польща відкрито звинуватила режим Лукашенка в нападі на ЄС
Джерело:  online.ua

У польському уряді виступили зі звинуваченнями проти режиму Олександра Лукашенка в Білорусі, який викраденням пасажирського літака атакував відразу три держави Євросоюзу.

Джерело: Wirtualna Polska

За словами заступника міністра закордонних справ Павла Яблонського, йдеться про Грецію, Литву та Польщу.

“Те, що особливо важливо і що потрібно підкреслити, є факт, що здійснено напад принаймні на три країни ЄС: Грецію, з території якої стартував літак, Литву, яка була місцем призначення, і Польщу, де літак був зареєстрований, а громадяни якої, а також й ряду інших країн ЄС, були на його борту”, - наголосив дипломат.

Він уточнив, що європейська сторона на такий агресивний інцидент реагуватиме “негайно та рішуче”. Наразі вже існують певні пропозиції щодо нових санкцій проти білоруського режиму.

Перш за все йдеться про заборону польотів літаків, зареєстрованих у Білорусі, повне закриття повітряного простору республіки для різноманітного повітряного транспорту. Фактично це буде заборона європейським літакам перетинати повітряний кордон країни.

Як додав Яблонський, режим Лукашенка зазнає наслідків “відвертого та відкритого” порушення міжнародних конвенцій, серед яких - Чиказька. Польська сторона вважає доцільним говорити про співпрацю білоруських спецслужб з відповідними структурами Кремля.

“Співпраця Білорусі й Росії у такого роду діях вже помітна тривалий час. У зв’язку з цим те, що там відбувається, не може залишатися без наслідків для іншого співучасника”, - резюмував заступник міністра.

Посадка літака в Білорусі

Літак Ryanair, яким скористався білоруський опозиціонер Роман Протасевич, летів з грецьких Афін до литовського Вільнюса. Над територією Білорусі його примусово посадили нібито через повідомлення про бомбу на борту. Операцію проводили із залученням бойової авіації.

Протасевич на борт не повернувся, оскільки його затримали правоохоронці режиму через знаходження в кримінальному розшуку. Лайнер з іншими пасажирами вилетів до місця призначення лише через 7 годин.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?