Польща збирає екстрене засідання Вишеградської групи через агресію Росії
Категорія
Політика
Дата публікації

Польща збирає екстрене засідання Вишеградської групи через агресію Росії

Польща збирає екстрене засідання Вишеградської групи через агресію Росії
Джерело:  online.ua

У понеділок, 26 квітня відбудеться екстрене засідання глав урядів Вишеградської четвірки, до якої входять Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина. Його скликає прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький через агресію Росії.

Джерело: Twitter заступника міністра закордонних справ Польщі Шимона Шінковського вель Сенка.

Засідання прем'єрів країн Вишеградської четвірки відбудеться в онлайн форматі о 13:00 за київським часом. Зустріч буде присвячена вибухам на складах зброї в Чехії, в причетності до яких підозрюють російські спецслужби, ескалації ситуації в Україні та Білорусі, й заходам протидії російській агресії.

"В рамках Польського головування у Вишеградській групі прем'єр-міністр Матеуш Моравецкій сьогодні на 13 годин (за київським часом) скликає екстрене засідання в форматі відеоконференції прем'єр-міністрів країн Вишеграду", - повідомив польський чиновник.

Як Польща підтримує Україну на тлі загрози з боку Росії

Влада Польщі потужно підтримує Україну в боротьбі з російською агресією. Кілька днів тому Комісія із закордонних справ і ЄС Сенату Польщі одноголосно прийняла резолюцію на підтримку України. У ній міститься заклик до НАТО і ЄС запобігти воєнній ескалацію і війну.

У документі говориться, що Росія зосереджує війська біля кордонів України, а також підсилює мілітаризацію окупованого Криму, про підвищену активність російського флоту в Чорному морі, де всупереч міжнародному праву команда російського президента Володимира Путіна оголосила блокаду Керченської протоки.

Вишеградська група підтримала Чехію в конфлікті з РФ

Минулого тижня партнери Чехії по Вишеградській групі - Польща, Словаччина, Угорщина - виступили з підтримкою Праги в дипломатичному конфлікті з Росією, який виник через висилку російських дипломатів з Чехії. Вони виявилися офіцерами російських спеслужби, які причетні до вибухів на складах боєприпасів в Врбетіцах в 2014 році, внаслідок чого загинули дві людини.

Глави МЗС країн Вишеградської групи засудили всі дії Росії, які загрожують безпеці суверенних держав і їхніх громадян. Вони попередили Москву, що готові посилити стійкість проти диверсійних дій і будуть робити це як на національному рівні, так і у співпраці з союзниками по НАТО й в рамках ЄС.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?