Швеція озвучила попередження Україні через плани Путіна
Категорія
Політика
Дата публікації

Швеція озвучила попередження Україні через плани Путіна

Швеція озвучила попередження Україні через плани Путіна
Джерело:  online.ua

Міністр оборони Швеції Петер Хультквіст не вірить в те, що російський глава Володимир Путін припинить агресію проти України і повністю відведе війська від українських кордонів. Те, що відбувається, він називає "димовою завісою", за якою криються небезпечні плани Путіна.

Джерело: SVT

На думку Хультквіста, Росія залишить біля кордонів України озброєння і обладнані позиції, на які зможе швидко перекинути особовий склад. Глава Міноборони Швеції попереджає, що в будь-який момент Москва зможе "підвищувати і знижувати рівень напруженості" в регіоні в залежності від своїх інтересів.

"Я говорю про димову завісу: при залишенні на місці обладнання та матеріальної частини створюється можливість швидкого нарощування своїх дій. Саме Росія проводить ці масштабні навчання, які створюють неймовірне напруження. І Росія відповідає за ескалацію. І я твердо впевнений в тому, що це не закінчилося тільки тому, що, здається, це зараз пом'якшують", - підкреслює Хультквіст.

Відведення військ РФ від кордонів України - що відомо

Глава Міноборони РФ Сергій Шойгу доручив командуючим з 23 квітня почати відведення військ, які зараз знаходяться біля кордонів з Україною і в окупованому Криму, але поки підтверджень цьому немає. У НАТО, Пентагоні та ЄС при цьому не вірять Путіну і попереджають, що Росія в найкоротші терміни може перейти в режим наступу і вторгнення.

Президент України Володимир Зеленський при цьому привітав відведення російських військ від кордону і подякував міжнародним партнерам за підтримку.

"Зменшення чисельності військ на нашому кордоні пропорційно знижує напругу. Україна завжди напоготові, але вітає будь-які кроки щодо зменшення військової присутності і деескалації ситуації на Донбасі. Україна прагне до миру. Спасибі міжнародним партнерам за підтримку", - підкреслив український лідер.

Ситуація на Донбасі і на кордонах України

Ситуація на Донбасі залишається складною. У ранковому зведенні штабу ООС 25 квітня йдеться, що напередодні російсько-окупаційні війська 9 разів порушували перемир'я. Бойовики вели вогонь із заборонених 82-мм і 120-мм мінометів, великокаліберних кулеметів, гранатометів різних системи і стрілецької зброї. Під ворожий вогонь потрапили захисники Водяного, Пєсков, Новгородського, Лебединського, Троїцького. У ніч на 25 квітня бойовики відкривали вогонь з ручних протитанкових гранатометів поблизу Пєсков.

Тим часом в українських кордонів знаходяться понад 100 тисяч російських військових, яких разом з озброєнням Кремль в терміновому порядку стягнув туди нібито для військових навчань. Глава Міноборони РФ Сергій Шойгу наказав до 1 травня поточного року повернути війська в місця постійної дислокації.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?