Польща жорстко відреагувала на вторгнення озброєної групи з Білорусі
Категорія
Світ
Дата публікації

Польща жорстко відреагувала на вторгнення озброєної групи з Білорусі

Польща жорстко відреагувала на вторгнення озброєної групи з Білорусі
Джерело:  online.ua

Міністерство закордонних справ Польщі зажадало від Мінська роз'яснень щодо групи озброєних людей, яка вторглася до країни з білоруської території. Про це заявив Державний секретар МЗС Польщі, професор Петро Вавжик під час зустрічі з повіреним у справах Республіки Білорусь Олександром Чесновським, якого було викликано до польського зовнішньополітичного відомства.

Джерело: МЗС Польщі

Польська сторона зафіксувала на своїй території групу озброєних людей у ніч із 1 на 2 листопада. Вони були одягнені у військову форму і прибули з Білорусі.

"Заступник міністра закордонних справ Петро Вавжик скерував білоруській стороні рішучий протест проти порушення державного кордону Польщі, наголосивши, що дії, здійснені білоруською владою в останні тижні, мають дедалі очевидніші ознаки навмисної ескалації", - йдеться у повідомленні польського МЗС.

Варшава назвала цей випадок неприпустимим і наголосила, що терпіти подібне не збирається.

Крім того, Польща запевнила, що рішуче захищатиме свої та зовнішні кордони Європейського Союзу.

"Польща та євроатлантична спільнота демократичних держав послідовно виступатимуть проти незаконної міграції, організованої Мінськом", - запевнила польська дипломатія.

Зазначимо, влітку президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що його країна не буде стримуватиме нелегалів, які прямують до Евросоюзу. Причина такого настрою Лукашенка пов’язана із санкціями Заходу, які були запроваджені після примусової посадки рейсу Ryanair в Мінську та затримання опозиціонера Романа Протасевича у липні цього року.

Після цього кількість мігрантів, що нелегально переправляються з Білорусі через кордони країн-членів ЄС, суттєво зросла.

До прикладу, з 3 по 4 липня у Литві затримали 160 мігрантів з Білорусі - найбільший добовий приріст за шість місяців. Загальне число затриманих у 2021 році досягло 1098 людей, що в 12 разів більше, ніж минулого року.

Серед них - переважно громадяни Іраку, а також Сирії, Білорусі та Росії.

Литва 2 липня оголосила надзвичайний стан через потік нелегальних мігрантів з Білорусі, а наступного дня литовські прикордонники відкрили попереджувальний вогонь та застосували проти мігрантів сльозогінний газ.

Вільнюс звинувачує Мінськ у цілеспрямованій організації транзиту нелегалів.

Литовська влада стверджує, що білоруські чиновники допомагають мігрантам перетинати кордон.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?