Помер колишній держсекретар США Колін Павелл – названо причину
Категорія
Світ
Дата публікації

Помер колишній держсекретар США Колін Павелл – названо причину

Помер колишній держсекретар США Колін Павелл – названо причину
Джерело:  online.ua

Колишній держсекретар США і радник Білого дому з питань національної безпеки, Колін Павелл помер у віці 84 років. Він був першим в історії США чорношкірим держсекретарем. Згідно з даними, наданими його близькими, причиною смерті стали ускладнення після перенесеного Covid-19. Варто відзначити, що Павелл була вакцинованим, як відзначили родичі.

Джерело: New York Times

"Ми втратили чудового і люблячого чоловіка, батька, дідуся і чудового американця", - йдеться в повідомленні.

Переконання Павелла щодо військових конфліктів сформували його погляди на національну безпеку. Як ветеран Війни у В'єтнамі і Війни в Перській затоці, він вважав, що війна повинна бути крайнім заходом.

У названій його ім'ям "Доктрині Павелла" говориться:

"До того, як Сполучені Штати застосують силу за межами держави, необхідно мати підтвердження того, що у нас є підтримка американського народу і обраних ним представників в Конгресі".

Він грав центральну роль у спостереженні за операціями «Щит у пустелі» і «Буря в пустелі», які були складовими війни в Перський затоці, спровокованої анексією Кувейту Іраком.

Доктрина Пауелла, яка була включена до Стратегії національної безпеки США, опублікованої в 1992 році, зіткнеться з найбільшим випробуванням 10 років по тому, коли США задумалися про вторгнення в Ірак.

Тодішній держсекретар Пауелл зіткнувся з фатальним моментом. Він покинув Державний департамент у 2005 році, через два роки після початку війни в Іраку.

Ветеран війни у В'єтнамі та учасник операцій у Перський затоці

Пауелл відбув дві ротації у В'єтнамі, що вплинуло на його 35-річну службу в армії США. Під час свого другого перебування на фронті Війни у В'єтнамі він пережив крах вертольота і був нагороджений солдатською медаллю за те, що в 1968 році неодноразово повертався до палаючого вертольоту для порятунку інших людей.

Але деякий моменти з його служби залишаються не дуже райдужними. Зокрема, Пауелл прибув до В'єтнаму лише 3 місяці після того, як один з підрозділів його батальйону знищив сотні в'єтнамських мирних жителів в селі Май Лай.

Павелл розмірковував про невдачі в роки війни у В'єтнамі

Це воєнний злочин, скоєний американськими солдатами в сільській громаді в Південному В’єтнамі. Встановлений у селі меморіал перераховує імена 504 загиблих у віці від 1 року до 82 років. У тому числі 173 дитини. Злочин викликав обурення світової громадськості та став одним з найвідоміших та символічних подій війни у В'єтнамі.

У першому з двох своїх мемуарів пан Пауелл розмірковував про невдачі в роки війни у В'єтнамі, критично озираючись на себе і писав:

«Їдкий кар'єризм заразив армію; і я був частиною цього”.

Пауелл швидко просунувся по службових сходах за роки, що минули після його досвіду у В'єтнамі, і він служив старшим військовим помічником міністра оборони Каспара Вайнбергера з 1983 по 1986 рік.

Читайте також:

  • МЗС України відреагувало на призначення Поклонської послом РФ в Кабо-Верде.

  • В Україні запропонували РФ зіграти у "Гру в кальмара".

  • Путін публічно звинуватив Україну у крадіжці російського газу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?