Помер Роланд Франко — останній онук Івана Франка
Категорія
Україна
Дата публікації

Помер Роланд Франко — останній онук Івана Франка

Помер Роланд Франко  — останній онук Івана Франка
Джерело:  online.ua

У вівторок, 11 серпня, помер останній онук відомого українського письменника Івана Франка – Роланд Франко. На час смерті йому було 89 років.

Джерело: Facebook Міжнародного фонду Івана Франка.

«З сумом повідомляємо, що 11 серпня, на 90-му році життя обірвалося земне буття останнього онука Івана Франка - Роланда Франка. Колектив Міжнародного фонду Івана Франка глибоко сумує з приводу смерті засновника та голови правління Міжнародного фонду Івана Франка. Світла пам’ять про цю добру людину назавжди залишиться в наших серцях і серцях тих, кому пощастило з ним працювати, товаришувати та спілкуватися», – зазначено в дописі.

Ким був Роланд Франко?

Роланд-Олександр Франко є сином Тараса Франка, він народився у Львові 28 березня 1932 року. Він - онук Івана Яковича Франка і брат Зеновії Франко.

Роланд Франко – український дипломат, вчений-інженер, громадський діяч, популяризатор творчості Івана Франка. Закінчив Київський політехнічний інститут у 1954 році. Працював у Київському інституті автоматики на різних посадах, аж до заступника директора інституту. Мав ступінь кандидата технічних наук. У 1993–1996 роках на запрошення МЗС України перебував на дипломатичній службі, займав посаду радника з питань науки в посольстві України у Великій Британії.

Українські полярники вдячні Роланду Франку за те, що в 1996 році в результаті його клопотань Україна отримала безкоштовно від Великої Британії науково-дослідну станцію «Фарадей» (зараз станція носить назву «Академік Вернадський») в Антарктиці. Перша українська наукова експедиція, яка почала роботу на станції 28 листопада 1995 року, назвала Роланда «хрещеним батьком української антарктичної станції».

З 1997 року Роланд Франко займав посаду заступника голови правління Всеукраїнського фонду відтворення видатних пам'яток історико-архітектурної спадщини імені О. Гончара, з 2012 виконував обов'язків голови Фонду. Був також членом правління Національної спілки краєзнавців України. З 2015 року і до смерті - голова правління Міжнародного фонду І. Франка.

Роланд Франко був єдиним з нащадків Каменяра, який носив прізвище "Франко" і був зовнішньо схожим на свого відомого діда. Дітей у нього не було.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?