Пішов з життя відомий український художник Олександр Ройтбурд
Категорія
Україна
Дата публікації

Пішов з життя відомий український художник Олександр Ройтбурд

Пішов з життя відомий український художник Олександр Ройтбурд
Джерело:  online.ua

Відомий український митець та директор Одеського художнього музею Олександр Ройтбурд помер на 60-му році життя.

Джерело: журналістка Катерина Сергацкова у Facebook

Варто зазначити, що причини смерті офіційно поки не оголошують. Однак про смерть художника написав Народний депутат України та ексголова Комітету Верховної Ради з питань культури.

“Помер Олександр Ройтбурд. Онкологія. Світла пам’ять. Великий художник, чоловік, який вмів рости і любив мистецтво і Україну. Співчуття близьким”, – написав Княжицький.

Олександр Ройтбурд - головні факти з біографії та вклад у мистецтво

  • Олександр Ройтбурд народився в Одесі у 1961 році. Закінчив художньо-графічний факультет Одеського педагогічного інституту.

  • За словами Ройтбурда, захоплення живописом він виявив у себе дуже в ранньому віці та жартував, що насправді зайнявся мистецтвом, щоб не ходити кожного дня на роботу.

  • Успіх талановитому митця довго чекати не довелося. У 1987 році на Республіканській молодіжній виставці у Києві, з якої і почалася “перебудова” в українському мистецтві, 26-річний Ройтбурд неочікувано став “знаменитістю”.

  • Картини Ройтбурда вписуються в постмодерністську модель мистецтва, включаючи вільний еклектизм, поєднання “високого” і “низького, класичного і популярного, і нерідко відображають регіональні проблеми.

  • З 1990-х Ройтбурд сам став організатором виставок сучасного мистецтва у Одесі та пізніше у Києві.

  • Сьогодні твори художника знаходяться Державній Третьяковській галереї у Москві, Державному Російському музеї у Петербурзі, музеї сучасного мистецтва МоМА у Нью-Йорку, DUMA (художньому музеї університету Дьюк в Дерхемі, США), Одеському художньому музеї, PinchukArtCentre в Києві та приватних колекціях.

  • Найдорожчу картину митця з серії “Прощавай, Караваджо!” придбали на лондонському аукціоні Phillips de Pury & Co у 2009-у році за рекордну на той час для українського живопису суму — $97 тисяч.

Боротьба за Одеський художній музей

Олександр Ройтбурд переміг у конкурсі на посаду директора Одеського художнього музею 6 грудня 2017 року. 19 березня 2018 року голова облдержадміністрації підписав з ним п’ятирічний контракт, призначивши директором музею.

Проте чиновники чинили цьому опір і уже через рік депутати облради ухвалили рішення про звільнення Ройтбурда через неузгоджені ремонтні роботи та концертну діяльність в музеї. Сам Ройтбурд ці звинувачення відкидав та фактично продовжував виконувати свої обов’язки керівника установи. Лише у грудні 2020 року художник остаточно отримав можливість керувати музеєм. Верховний Суд визнав звільнення Ройтбурда незаконним.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?