Порошенко повинен перемогти монстра - Bloomberg жорстко пройшовся по Україні
Категорія
Політика
Дата публікації

Порошенко повинен перемогти монстра - Bloomberg жорстко пройшовся по Україні

Порошенко повинен перемогти монстра - Bloomberg жорстко пройшовся по Україні
Джерело:  Bloomberg

Пошуки і 

призначення нового прем'єра були на перших сторінках українських ЗМІ протягом декількох тижнів. Але інша зміна у владі - генерального прокурора - більш важливий показник того, куди прямує країна з гіршим в Європі місцем в глобальному індексі корупції.


Журналісти Bloomberg в своїй статті, переклад якої зробив ONLINE.UA, розповіли про головну проблему України, про те, що саме стане сигналом про її готовність до реальних змін, а також про корупційного монстра ГПУ, якого повинен перемогти Петро Порошенко. При цьому видання жорстко розкритикувало українську владу за нинішні проблеми з корупцією.


Президент Петро Порошенко, чий протеже Володимир

Гройсман обійняв пост прем'єр-міністра

, повинен обрати третього генпрокурора за два роки після того, як звільнив свого союзника Віктора Шокіна за нездатність "винести вирок" корупції на високому рівні. Засуджений виборцями і розкритикований іноземними донорами, Шокін став символом затримки реформ в країні після протестів і зміни влади в 2014 році.


Вимоги протестувальників про європейський рівень прозорості в Україні, яка страждала від хабарництва багато десятиліть, не були виконані. Колишня радянська республіка насилу рухається в рейтингу країн за рівнем корупції, реформатори пішли (з ГПУ, - ред.), заявивши про хабарництво серед правлячих партійних чиновників, а сам

Порошенко фігурує в так званих Панамських документах

(офшорному компроматі, - ред.). Незважаючи на те, що новий уряд може перезапустити процес отримання Україною $17,5 млрд фінансової допомоги (від МВФ, - ред.), саме генпрокурор може дати кращий сигнал з приводу того, наскільки серйозно політики налаштовані на боротьбу з корупцією. Призначення також буде визначати більш довгостроковий потік фінансової допомоги з боку інших країн, включаючи США.


«Не має значення, хто прем'єр, - сказав Єгор Соболєв, член партії "Самопоміч", яка вийшла з правлячої коаліції і проводила кампанію, щоб звільнити Шокіна. - Він не буде в змозі зробити що-небудь без сильного, незалежного генерального прокурора».


У той час, як лідери України стабілізували бюджет і подолали падіння економіки, їх досягнення в боротьбі з корупцією менш вражаючі. Країна займає 130 місце в індексі сприйняття корупції Transparency International, майже як в 2010 році. Ніхто не був засуджений за мільярди доларів, які, за словами постреволюційних лідерів України, вкрав старий режим. Те ж саме стосується і вбивства понад 100 демонстрантів в 2014 році (на Майдані, - ред.).


Розкривши дані про збереження влади олігархів над урядом, литовець за походженням

Айварас Абромавічус покинув пост міністра економіки

в лютому, заявивши про тиск на нього з боку нардепів. Його відхід викликав масові звільнення, які зруйнували правлячу коаліцію і, в кінцевому підсумку, привели до відходу Шокіна, втім, вже після того, як він звільнив останнього співробітника ГПУ-реформатора, залишивши лояльну людину на його позиції. Чиновники, які пішли, засудивши стару гвардію, з тих пір стикаються з розпочатими проти них розслідуваннями, так само, як і деякі антикорупційні організації.



«Активна реформа»


Інший заступник голови ГПУ, Юрій Столярчук, є одним з кандидатів на позицію генпрокурора. Ще один претендент - Юрій Луценко, який очолює партію Порошенка (фракцію БПП, - ред.) в парламенті. Беручи до уваги, що у нього немає необхідного досвіду або юридичної освіти, законопроект, покликаний полегшити ці вимоги, був зареєстрований партією президента.


У наступного генпрокурора повинен бути досвід роботи, вважає єврокомісар з питань розширення і політики добросусідства ЄС Йоханнес Хан. «Населення потребує чіткого знаку прихильності до активних реформ і закінчення практики, що склалася», - сказав він у четвер в Києві.


Джеффрі Пайетт, посол США в Україні, каже, що вибір нового генерального прокурора, якого підтримають український народ, парламент і громадянське суспільство, має важливе значення для майбутньої допомоги, такої як плановий кредит в $1 млрд. Петро Порошенко пообіцяв призначити «високопрофесійного, відповідального, генпрокурора, якому довіряють», який може «відкрити нову сторінку в антикорупційній політиці України». У четвер в Бухаресті він сказав, що на сьогоднішній день зусилля України по боротьбі з корупцією були «досить ефективними».


«Монстр»


Вибору відповідної заміни Шокіна недостатньо, вважає

Віталій Касько, колишній заступник генпрокурора, який пішов незабаром після Абромавічуса

. Після того, як він допоміг затримати двох колег в минулому році, у яких знайшли діаманти та більше $500 тисяч готівкою, він тепер сам під слідством. Він заперечує ці звинувачення, в той час як прокурори, справу яких Касько розслідував, з тих пір були звільнені під заставу, а суд над ними неодноразово відкладався.


«Прокуратура не є незалежним органом - вона під величезним зовнішнім впливом, - сказав Касько. - ГПУ перебуває в такому поганому стані, що навіть якщо у нас буде хороший генеральний прокурор, йому буде дуже важко працювати. Єдиний спосіб - почати з нуля».


У київському офісі іншого критика прокуратури України - Центру протидії корупції - недавно теж провели обшук з приводу американського фінансування. Столярчук також сказав, що

на допит можуть викликати Пайєтта

.


Дар'я Каленюк, виконавчий директор центру, називає прокуратуру «монстром, що дістався у спадок від радянських часів», і мало сподівається на те, що вона буде модернізована настільки, щоб атакувати стару систему. «Президент зробить все можливе, щоб новий генеральний прокурор був йому відданий і підконтрольний», - вважає вона.


У Порошенка можуть бути проблеми з призначенням союзника на посаду глави ГПУ, вважає Йорг Форбріг, старший програмний директор Фонду Маршалла США в Берліні. Зростання груп громадянського суспільства, таких як Центр протидії корупції, підштовхує політиків до вибору між поверхневими реформами і перезавантаженням всієї системи, сказав він.


«Призначення нового генерального прокурора буде сигналом того, чи готова українська еліта, нарешті, обрати реальні зміни», - вважає експерт.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?