Посадовці Енергоатома збагатилися на 100 млн грн при будівництві сховища для ядерного палива
Категорія
Економіка
Дата публікації

Посадовці Енергоатома збагатилися на 100 млн грн при будівництві сховища для ядерного палива

НАБУ
Енергоатом

НАБУ і САП 25 жовтня повідомили про підозру п’ятьом учасниками організованої групи. Їх підозрюють у завданні майже 100 млн грн збитків ДП НАЕК “Енергоатом”.

НАБУ знайшло в “Енергоатомі” організовану злочинну групу

Посадовці "Енергоатому" привласнили 100 мільйонів гривень під час будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива.

Про підозру п’ятьом особам, які були учасниками організованої групи, 25 жовтня повідомили НАБУ і САП. Цих осіб підозрюють у завданні майже 100 млн грн збитків ДП "НАЕК "Енергоатом".

Схема виведення державних коштів
nabu.gov.ua

Так, йдеться про генерального директора відокремленого підрозділу ДП НАЕК "Енергоатом", начальника кошторисно-договірного відділу відокремленого підрозділу ДП НАЕК "Енергоатом" та керівника приватної компанії, його заступника та працівника юридичного відділу компанії.

Як встановило слідство, у 2017-2020 роках для потреб ДП "НАЕК "Енергоатом" виконувались роботи з будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива. У 2020 році у зв’язку із коригуванням проєкту будівництва виникла необхідність у закупівлі робіт щодо його завершення.

У грудні того ж року між ВП "Атомпроектінжиніринг", яке входить у структуру ДП НАЕК "Енергоатом", та приватною компанією в обхід відкритих торгів укладено договір завершення будівництва сховища.

З метою заволодіння коштами ДП "НАЕК "Енергоатом" додатковими угодами ціну договору збільшили втричі – з 421 млн грн до 1,497 млрд грн, зокрема додавши до його умов постачання обладнання системи радіаційного контролю. Це обладнання компанія-підрядник закупила за ринковою вартістю, а потім у 2021 році реалізувала ДП "НАЕК "Енергоатом" втричі дорожче.

У результаті цих дій ДП НАЕК "Енергоатом" переплатило майже 100 млн грн.

Дії осіб кваліфіковано за ч. 5 ст. 191 КК України. Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжного заходу.

Екснардеп і високопосадовець ЗСУ отримали підозру

Екснардеп та колишній перший заступник начальника Генерального штаба ЗСУ підозрюються у заволодінні 307 млн грн Міноборони при будівництві складів.

Про це повідомляє НАБУ.

25 жовтня НАБУ і САП повідомили про підозру у заволодінні коштами Міністерства оборони України на суму понад 307 мільйонів гривень:

  • народному депутату України VIII скликання;

  • колишньому першому заступнику Начальника Генерального штаба ЗСУ;

  • ще чотирьом особам.

За даними ЗМІ, мова йде про екснардепа Максима Микитася та ексзаступника начальника Генштабу Ігоря Колесника.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?