Посилення тиску Росії на Білорусь позбавляє Лукашенка можливості маневрувати — ISW
Категорія
Політика
Дата публікації

Посилення тиску Росії на Білорусь позбавляє Лукашенка можливості маневрувати — ISW

Посилення тиску Росії на Білорусь позбавляє Лукашенка можливості маневрувати — ISW
Джерело:  online.ua

Аналітики американського Інституту вивчення війни вважають, що посилення російського тиску на Білорусь зменшує можливості білоруського президента Олександра Лукашенка уникати поступок Кремлю.

Джерело: ISW

РФ посилює тиск на Білорусь

Довга гра президента Росії Володимира Путіна щодо відновлення сюзеренітету над Білоруссю прогресує незалежно від зусиль Путіна більш активно залучити Білорусь до його вторгнення в Україну, - вважають аналітики.

19 грудня під час зустрічі президентів РФ і Білорусі Лукашенко підтвердив, що Росія «подарувала» Білорусі невизначену кількість систем ППО С-400.

Раніше Лукашенко відмовився від систем С-400, які діяли в Білорусі в 2020 році. Лукашенко, ймовірно, відкладає виконання більш масштабних вимог Путіна, таких як зобов’язання білоруських сил приєднатися до вторгнення в Україну, роблячи менші поступки, які він роками стримував, - допускає ISW.

Аналітики зазначають, що, ймовірно, російські військові будуть керувати білоруськими комплексами С-400 з так званого спільного російсько-білоруського навчального центру ВПС і ППО в Гродно, Білорусь – постійної російської військової присутності в Білорусі, яку Кремль створив навесні 2021 року.

Наскільки ймовірним є вторгнення Білорусі

ISW продовжує спостерігати показники поновленого російського вторгнення на північ України з Білорусі.

Українські військові продовжують попереджати про зростання російської загрози з Білорусі. Командувач Об’єднаних сил України Сергій Наєв 20 грудня заявив, що російські елементи в Білорусі мають «наразі достатній» військовий потенціал, щоб створити невизначену загрозу Україні, і що ці елементи можуть проводити невизначені «тактичні дії».

Незалежні білоруські джерела продовжують повідомляти про зростання російських механізованих сил у Білорусі. Повідомляється, що близько 30 російських танків Т-80 було перекинуто в Білорусь приблизно 20 грудня.

Ці показники підтверджують прогноз, але наразі такий напрямок дій залишається малоймовірним. Російське вторгнення в північну Україну з Білорусі малоймовірне, - роблять висновок аналітики.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?