Посли G7 висунули невідкладну вимогу команді Зеленського
Категорія
Політика
Дата публікації

Посли G7 висунули невідкладну вимогу команді Зеленського

Посли G7 висунули невідкладну вимогу команді Зеленського
Джерело:  online.ua

Посли країн G7 звернулися з повторною вимогою до команди українського лідера Володимира Зеленського про негайне врегулювання питання роботи наглядової ради НАК "Нафтогаз України" після звільнення голови правління Андрія Коболєва. Вони стурбовані ситуацією з компанією.

Джерело: заяві послів в Twitter

Представники США, Італії, Японії, Канади, Франції, Німеччини та Великої Юританії, які входять до "Великої сімки", нагадали про важливість швидко вирішити питання відповідно до міжнародних стандартів корпоративного управління.

"Посли G7 повторюють свою стурбованість тим, що уряд України як головний акціонер" Нафтогазу "і наглядова рада компанії ще не досягли узгодженого рішення, яке дозволить нинішній раді виконувати свої обов'язки самостійно. Ми закликаємо уряд швидко вирішити це питання таким чином, щоб відображати заявлену прихильність міжнародним стандартам корпоративного управління і продовжувати законодавство про управління державними підприємствами відповідно до цих стандартів ", - йдеться в заяві послів G7.

Реакція США і Євросоюзу на ситуацію з Нафтогазом

Європейський Союз, Європейський банк реконструкції і розвитку, Європейський інвестиційний банк, Світовий банк і Міжнародна фінансова корпорація заявили про стурбованість у зв'язку зі звільненням голови правління НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва. США, в свою чергу, нагадали Зеленському, що від дотримання принципів корпоративного управління, прозорості та доброчесності в призначенні персоналу в енергетичному секторі залежить довіра до України.

Деякі західні дипломати стверджують, що партнери офіційного Києва знали про плани щодо змін в керівництві "Нафтогазу" і переконували українську владу змінити своє рішення і не робити цього. Посли G7 застерегли українську владу від політичного втручання в управління "Нафтогазом".

Коротко про звільнення Коболєва

  • 28 квітня Кабмін звільнив Андрія Коболєва з поста глави НАК "Нафтогаз України" - на його місце призначили в.о. міністра енергетики Юрія Вітренка, він був виконавчим директором компанії до призначення в.о. глави Міненерго.

  • Офіційною причиною звільнення Коболєва Кабмін назвав його незадовільну роботу. Як пояснили в уряді, в 2020 році збиток групи компаній "Нафтогаз" склав 19 млрд гривень, тоді як фінансовий план компанії передбачав отримання 11,5 млрд гривень прибутку.

  • Коболєв очолював "Нафтогаз" з березня 2014 року. У березні минулого року Кабмін підтримав пропозицію наглядової ради Нафтогазу продовжити повноваження Коболєва на чотири роки - до 22 березня 2024 року.

  • Після звільнення Коболєва всі члени наглядової ради "Нафтогазу" подали у відставкуКабмін закликав наглядову раду продовжити працювати до обрання нової, але там відмовили.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?