Православна церква України переходить на новий календар — рішення Помісного Собору
Категорія
Україна
Дата публікації

Православна церква України переходить на новий календар — рішення Помісного Собору

Православна церква України переходить на новий календар — рішення Помісного Собору
Джерело:  online.ua

Православна церква України затвердила перехід на Новоюліанський календар з 1 вересня. За таке рішення проголосували більшість делегатів Помісного Собору ПЦУ, що відбувся 27 липня в Софії Київській.

Джерело: ПЦУ

Православна церква України остаточно переходить на новий календар

З переходом на новий календар православні християни східного обряду України Різдво святкуватимуть 25 грудня, а не 7 січня, День Святого Миколая — 6 грудня, а не 19 грудня, Водохреще — 6 січня, а не 18 січня, Покрову — 1 жовтня, а не 14 жовтня.

При цьому на Великдень та інші свята, дати яких визначаються за місячним календарем, це рішення не вплине.

Календарна комісія нашої церкви уже підготувала відповідний календар, щоб з практичної точки зору не було жодних перешкод і ми бачимо, що віряни позитивно сприйняли це рішення... Ми рухалися до цього рішення протягом останніх 5 років, — сказав в коментарі журналістам предстоятель ПЦУ Епіфаній.

Що відомо про рішення Помісного Собору ПЦУ

На Помісний Собор прибули 60 делегацій з усієї України. До кожної входить архієрей, священник та вірянин. Зі 161 делегата за остаточний перехід на новоюліанський календар проголосували 156, проти — 5.

Предстоятель ПЦУ Епіфаній (фото – facebook.com/Orthodox.in.Ukraine)

Це засвідчує, що ми приймаємо рішення соборно, а не примусово. Бо ми зберегли також можливість для тих громад, тих монастирів, які поки не готові, тимчасово залишитися на старому календарі. Ми не діємо примусово, а добровільно. Ми не обмежували їх часовими рамками. Коли вони дозріють остаточно, вони, я думаю, долучаться до цієї реформи, — зазначив Епіфаній.

24 травня Архієрейський собор ПЦУ схвалив перехід на Новоюліанський календар з 1 вересня цього року. Водночас прийняття нового календарного стиля чи збереження старого залишається правом релігійних громад і монастирів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?