Прем’єр Польщі зреагував на чутки про вихід країни з ЄС
Категорія
Світ
Дата публікації

Прем’єр Польщі зреагував на чутки про вихід країни з ЄС

Прем’єр Польщі зреагував на чутки про вихід країни з ЄС
Джерело:  online.ua

8 жовтня прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький похвалив рішення Конституційного трибуналу щодо переваги польського законодавства над європейським. Він також офіційно повідомив, що його країна не планує залишати Євросоюз.

Джерело:  Facebook-сторінка Матеуша Моравецького

Що відомо про новий конфлікт Польщі та ЄС

"Вступ Польщі та країн Центральної Європи в Європейський Союз є одним з основних моментів останніх десятиліть. Не тільки для нас, але і для самого ЄС. Ми всі виграли від цього. Ось чому мені зрозуміло: місце Польщі є і буде в європейській сім'ї народів", - підкреслив польський прем'єр.

За його слова, ухвала Конституційного трибуналу підтвердила, що конституційне право має перевагу над іншими джерелами права.

"Конституційні трибунали багатьох країн-членів підтвердили те саме в останні роки. Ми маємо такі ж права, як і інші країни. Ми хочемо, щоб ці права поважали. Ми не є непроханим гостем в Європейському Союзі. І саме тому ми не погоджуємося, щоб до нас ставилися як до країни другого сорту", - наголосив Матеуш Моравецький.

Як уже згадувалося раніше, 7 жовтня Конституційний трибунал Польщі визнав деякі статті договорів Європейського Союзу неконституційними в країні.

Що важливо розуміти, трибунал ухвалив це рішення після заяви чинного прем'єра Матеуша Моравецького. Варто звернути увагу на те, що це вперше в історії Євросоюзу лідер держави-члена поставив під сумнів договори ЄС в Конституційному суді.

Офіційний Брюссель заявив, що рішення Варшави викликає серйозні побоювання щодо верховенства права ЄС і авторитету Суду Європейського Союзу. Ба більше, Єврокомісія вже пообіцяла розглянути кроки у відповідь.

8 жовтня колишній прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск закликав поляків не побоятися вийти на вулиці у Варшаві на знак протесту проти ухвали Конституційного суду країни, яка відкидає пріоритетність права ЄС.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?