Президент Австрії відмовив Україні у наданні гарантій безпеки
Категорія
Політика
Дата публікації

Президент Австрії відмовив Україні у наданні гарантій безпеки

Президент Австрії відмовив Україні у наданні гарантій безпеки
Джерело:  online.ua

За словами президента Австрії Карла Негаммера, нейтральні країни ЄС не зможуть підтримати надання гарантій безпеки Україні.

Джерело:  Reuters

Австрія та низка країн ЄС відмовляються підтримувати надання гарантій безпеки Україні 

Для нас, як нейтральних держав, очевидно, що ми не можемо надати такі гарантії безпеки, - зазначив Негаммер. 

Канцлер Австрії підкреслив, що Австрія, Ірландія, Мальта і Кіпр чітко висловили свої заперечення щодо надання гарантій безпеки Україні.

Ми, безумовно, обговоримо це і знайдемо формулювання, які будуть прийнятними і для нас, - підкреслив президент Австрії.

Що відомо про проєкт ЄС з надання гарантій безпеки Україні 

Європейська рада на зустрічі 29 та 30 червня мають обговорити питання того, які майбутні безпекові зобов'язання ЄС може надати Україні.

Зазначається, що наразі західні партнери розробляють довгостроковий пакет гарантій, який включатиме надання озброєнь Україні обладнання, боєприпасів, проведення навчання та іншу військову допомогу.

Разом з тим країни ЄС готові взяти на себе забов'язання щодо майбутньої безпеки України.

Це необхідно для того, щоб "допомогти Україні захистити себе в довгостроковій перспективі, стримувати акти агресії та протистояти спробам дестабілізації".

Раніше у Франції запропонували ідею формулювання про гарантії безпеки, яка полягала в тому, щоб спиратися на ініціативи ЄС, такі як фонд, який фінансує військову допомогу Києву, і навчальна місія для українських солдатів.

Однак він викликав занепокоєння у Австрії, Ірландії, Мальти та Кіпру, а також серед рішучих прихильників трансатлантичного співробітництва, таких як країни Балтії. Вони наполягали, що європейська безпека є перш за все питанням НАТО.

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що будь-яка роль ЄС залишається предметом обговорення.

Нам доведеться обговорити, наскільки далеко це зайде, і чи буде це летальна, чи нелетальна підтримка. І ми повинні взяти до уваги, що кілька країн ЄС не є членами НАТО, - підкреслив Рютте.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?