Президент Болгарії виступив проти прискореного вступу України в НАТО
Категорія
Політика
Дата публікації

Президент Болгарії виступив проти прискореного вступу України в НАТО

Президент Болгарії виступив проти прискореного вступу України в НАТО
Джерело:  online.ua

Президент Болгарії Румен Радєв не підтримав звернення дев’яти країн-членів НАТО щодо пришвидшеного вступу до нього України. Радєв вважає, що вступ України має відбуватися після закінчення війни.

Джерело: BNR

Болгарія проти України в НАТО поки триває війна

Радєв повідомив, що Болгарія є частиною декларації саміту НАТО в Бухаресті 2008 року щодо майбутнього вступу України, але ця декларація була прийнята в зовсім іншому середовищі безпеки.

Військові дії на території України сьогодні вимагають обговорення її членства в Альянсі в повному складі Північноатлантичної ради, але з урахуванням ризику прямого втягнення країн НАТО у війну.

У представництві президента повідомили, що рішення про вступ України до НАТО має прийматися лише після розробки чітких параметрів мирного врегулювання конфлікту між Росією та Україною, які повинні бути прийняті та реалізовані обома воюючими державами.

9 країн НАТО підтримали заявку України

Раніше глави держав низки країн-членів НАТО з Центральної та Східної Європи підписали спільну заяву, в якій підтвердили підтримку суверенітету та територіальної цілісності України.

Ми, глави держав країн Центральної та Східної Європи, держав, чиї лідери відвідували Київ під час війни і на власні очі бачили наслідки російської агресії, не можемо мовчати перед обличчям грубого порушення російською стороною міжнародного права, тому ми публікуємо таку заяву: Ми підтверджуємо нашу підтримку суверенітету та територіальної цілісності України. Ми не визнаємо і ніколи не визнаємо спроб Росії анексувати українські території. Ми рішуче підтримуємо рішення саміту НАТО 2008 року в Бухаресті щодо майбутнього вступу України, - йдеться у спільній заяві.

Декларацію підписали президент Румунії Клаус Йоганніс, президент Чехії Мілош Земан, президент Естонії Алар Каріс, президент Латвії Егілс Левітс, президент Литви Гітанас Науседа, президент Республіки Північна Македонія Стево Пендаровскі, Президент Республіки Чорногорія Міло Джуканович, Президент Польщі Анджей Дуда, Президент Словаччини Зузана Чапутова.

30 вересня Україна подала заявку на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?