Президент Казахстану в присутності Путіна відмовився визнавати "ЛДНР"
Категорія
Світ
Дата публікації

Президент Казахстану в присутності Путіна відмовився визнавати "ЛДНР"

Президент Казахстану в присутності Путіна відмовився визнавати "ЛДНР"
Джерело:  online.ua

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив, що його країна не визнаватиме «ЛДНР», як це раніше зробила Росія і назвав окуповані регіони України квазі-державами.

Джерело: виступ Токаєва на Петербурзькому міжнародному економічному форумі

Казахстан не визнає незалежність ОРДЛО

Токаєв додав, що принципи територіальної цілісності держави та права нації на самовизначення у статуті ООН «прийшли у суперечність один з одним».

Я хотів би відзначити наступне: сучасне міжнародне право - це Статут ООН. Два основних принципи, закладених в Статут, в даний час прийшли у взаємне протиріччя. Це територіальна цілісність і право на самовизначення. Батьки засновники ООН цей момент свого часу не врахували, а можливо спеціально внесли, як компроміс. Якщо право на самовизначення буде реалізовано на всій земній кулі, то замість 193 держав на Землі виникне понад 500 або 600 держав, - сказав він.

Токаєв також нагадав, що Казахстан не визнає Косово, Південну Осетію, Абхазію, Тайвань та інші частково визнані держави.

Мабуть, цей принцип буде застосований і стосовно квазідержавних територій, якими, на наш погляд, є Луганськ і Донецьк, — підсумував казахстанський президент.

Фото: commons.wikimedia.org

Нагадаємо, що РФ визнала незалежність так званих «ДНР» та «ЛНР» 21 лютого. Це стало однією із причин повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Також напередодні Токаєв закликав не перебільшувати роль Москви у врегулюванні ситуації в країні під час масових протестів у січні 2022 року.

Він наголосив, що військовий контингент для допомоги з придушенням заворушень направила до Казахстану не РФ, а ОДКБ (Організація договору про колективну безпеку).

У Росії деякі особи перебріхують цю ситуацію, стверджуючи, що Росія врятувала Казахстан, а Казахстан повинен тепер вічно служити та кланятися в ноги Росії. Я вважаю, що це абсолютно невиправдані міркування, можна сказати, далекі від реальності, — заявив він.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?