Президент підписав важливий закон про трансплантацію та донорство органів
Категорія
Україна
Дата публікації

Президент підписав важливий закон про трансплантацію та донорство органів

Президент підписав важливий закон про трансплантацію та донорство органів
Джерело:  online.ua

Закон має врегулювати питання оплати трансплантацій. Тепер всі послуги з трансплантації будуть безкоштовними для громадян.

Джерело: Офіс президента

Зміни в законі про трансплантацію та донорство органів

У документі зазначено, що держава забезпечить оплату трансплантацій.

Документ покликаний розв'язати питання оплати трансплантацій. Зокрема, законом встановлюється, що держава оплачує всі трансплантації, і для пацієнта вони безкоштовні. Також зазначається, що тарифи повністю покривають витрати лікарень на проведення таких операцій, - зазначено у прес-релізі.

Крім того, передбачається, що підбір пари донор-реципієнт здійснюватиме Єдина державна система трансплантації, яка є цілковито незалежною від людського впливу й самостійно проводить такий підбір за визначеними критеріями.

Також розв'язується питання можливості надання прижиттєвої згоди або незгоди на донорство через електронні ресурси.

Трансплантація органів в Україні

Закон "Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині" був прийнятий у травні 2018 року. Згідно з ним, дозволено пересадку органів після смерті людини, якщо вона за життя дала на це згоду, а також перехресне донорство. Цей закон також передбачає побудову системи трансплантації, що включає створення реєстру донорів, підготовку трансплант-координаторів тощо.

Закон набув чинності 2019 року, що уможливило операції.

У 2019 році в Україні вперше за 15 років зробили операцію з трансплантації серця. 2020 року відбулася потрійна трансплантація – пацієнту пересадили дві нирки та серце.

За даними МОЗ, у 2020 році в Україні зробили 118 трансплантацій органів: 8 — серця, 19 — печінки, 91 — нирки. Також тоді зробили 138 операцій з трансплантації кісткового мозку. Водночас у 2019 зробили 78 трансплантацій органів: 71 — нирки; 6 — печінки, 1 — серця.

Повідомлялося, що упродовж 2021 року було заплановано 250 операцій з трансплантації органів.

Трансплантація не залежить від одного лікаря чи від якоїсь певної лікарні. Це суспільне усвідомлення, це інформованість, що трансплантація рятує життя, що вона має всі перспективи розвиватися в Україні і не треба буде їхати за кордон", - каже дитячий кардіохірург з Львівського центру трансплантації Віталій Петров.

Одним з основних бар'єрів на шляху до розвитку трансплантації лікар називає брак згод на пересадку: "Буває так, що пацієнт може бути донором, але родичі відмовляються. Не так багато родин дають згоди".

Одна людина, якщо її органи пересадять, може врятувати 7-8 людей.

Читати також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?