В МЗС України зробили гучну заяву до річниці агресії проти Грузії
Категорія
Політика
Дата публікації

В МЗС України зробили гучну заяву до річниці агресії проти Грузії

В МЗС України зробили гучну заяву до річниці агресії проти Грузії
Джерело:  online.ua

У неділю, 8 серпня 2021 року виповнюється 13 років з початку збройної агресії Російської Федерації проти Грузії. До цієї річниці Міністерство закордонних справ України зробило публічну заяву. 

Джерело: МЗС

Згідно заяви Міністерства закордонних справ, Україна підтверджує свою послідовну і рішучу підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності Грузії в її міжнародно визнаних кордонах, а також відданість стратегічному партнерству між нашими державами.

Також в МЗС України закликали міжнародну спільноту продовжити чинити тиск на Російську Федерацію з метою виконання нею своїх зобов’язань за Угодою про припинення вогню від 12 серпня 2008 року, виведення військових підрозділів з окупованих територій Грузії – Абхазії і Цхінвальського регіону/Південної Осетії – та здійснення інших заходів з демілітаризації та деокупації цих грузинських територій.

"Російська Федерація несе повну відповідальність за складну гуманітарну ситуацію на окупованих територіях і має негайно забезпечити безперешкодний доступ до них міжнародних гуманітарних і правозахисних організацій", - йдеться у заяві.

Коротко про конфлікт в Грузії та окупацію Абхазії і Південної Осетії

8 серпня 2008 року російські війська вторглися на територію Грузії після проголошеної непередодні так званої «незалежності» в Південній Осетії. У військових діях проти Грузії, окрім збройних формувань, підтримуваних Кремлем, брали участь і регулярні частини російської армії.

Бойові дії поширилися на територію Південної Осетії на інші міста Грузії та Абхазію, де з'єднання абхазьких загонів та російських «добровольців» атакували позиції грузинських військ та захопили Кодорську ущелину. Російські окупанти бомбили грузинські міста, військові бази та об'єкти цивільної інфраструктури, а також задіяли свої військово-морські сили.

Після окупації частини Грузії російськими військами та етнічних чисток грузинських сіл навколо Південної Осетії за участі міжнародних посередників було досягнуто припинення вогню. Згідно досягнутих домовленостями, Грузія і Росія на п’ятий день війни погодилися на перемир'я і виведення військ, вивід яких з грузинської території мав закінчитись до 1 жовтня 2008 року.

У свою чергу Росія визнала Південну Осетію і Абхазії "незалежними державами", а вивід російських військ з грузинської території не здійснений до сьогоднішнього дня.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?