Проросійські партії влаштували масштабні протести в Молдові
Категорія
Світ
Дата публікації

Проросійські партії влаштували масштабні протести в Молдові

Проросійські партії влаштували масштабні протести в Молдові
Джерело:  online.ua

У Молдові проросійські партії влаштували протести у Кишиневі та спровокували зіткнення мітингувальників із правоохоронцями. Відомо про перші затримання протестувальників.

Джерело:   NewsMaker

Що відбувається у Молдові 

Зазначається, що у Кишиневі розпочався протест так званого  "Руху для народу", до якого увійшли представники проросійської партії "Шор" та PACE Георге Кавкалюка.

Зокрема, мітингувальники, підбюрювані організаторами протесту, намагались прорвати кордон правоохоронців і увірватись до однієї з урядових будівель.

Через між мітингувальниками та правоохоронцями спалахнули сутички.

Попередній протест "Руху для народу" відбувся 19 лютого.
Учасники акції ухвалили резолюцію, в якій зажадали від уряду повністю сплатити рахунки населення за зимові місяці. Владі дали сім днів на роздуми.
Прессекретар уряду Даніел Воде тоді заявив, що влада поважає право громадян на протест і мирні збори, проте не коментуватиме акцію.

Зазначається, що ще 13 лютого президент Молдови Мая Санду звинуватила Кремль у спробі перевороту в країні за допомогою партії "Шор, а із залученням людей з військовою підготовкою, а також громадян Росії, Білорусі, Сербії та Чорногорії.

Зокрема, планувалось атакувати урядові та адміністративні будівлі і здійснити переворот.

План Росії на майбутній період передбачає диверсії із залученням людей з військовою підготовкою, замаскованих під цивільних осіб, для проведення насильницьких дій, нападів на державні будівлі та захоплення заручників, - підкреслила Санду.

Що відомо про організаторів проросійських протестів у Молдові 

Партія "Шор":  проросійська політична партія у Молдові.
Голова партії - Ілан Шор, проросійський політик і олігарх.У 2022 році, після російського вторгнення в Україну, партія "Шор" почала активно взаємодіяти з російською владою, депутати відвідали Москву та налагодили міжпартійні контакти.
Після цього партія організовувала протестну діяльність проти уряду чинного президента Молдови Маї Санду.

26 жовтня 2022 року політична партія була внесена до списку санкцій США, бо партія пов'язана з Іланом Шором, який потрапив під санкції США через його зв'язки з російським урядом та організацію заворушень з метою підірвати демократичний розвиток Молдови.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?