Путін дав співробітнику ГРУ за поширення пропаганди посаду в Радбезі
Категорія
Світ
Дата публікації

Путін дав співробітнику ГРУ за поширення пропаганди посаду в Радбезі

Путін дав співробітнику ГРУ за поширення пропаганди посаду в Радбезі
Джерело:  online.ua

Президент Росії Володимир Путін призначив членом наукової ради при Раді безпеки співробітника ГРУ Олександра Старунського, якого розвідки США і Естонії звинувачували в поширенні російської пропаганди, в тому числі фейків про коронавірус.

Джерело: Медуза

Близькі до ФСБ джерела підтвердили призначення Старунського. Кажуть, що він тепер відповідає за "зовнішні операції Росії". Його пов'язують з Денисом Тюріним та сайтом Інфорос, щодо яких США ввели санкції за втручання у вибори президента за вказівкою керівництва РФ.

Що відомо про Олександра Старунського

  • В указі Путіна про призначення Старунського зазначено, що він заступник командира військової частини 55111.

  • У 2020 році спецслужби США з'ясували, що Старунський є офіцером ГРУ і займається кампаніями дезінформації, зокрема поширенням фейків про коронавірус, розрахованим на англомовну аудиторію. Про це йшлося, зокрема, в публікаціях The New York Times і Asscoitated Press.

  • США пов'язують Старунського з порталом Інфорос, який знаходиться під контролем ГРУ. Цей центр, за даними американських ЗМІ, працює в тому числі через підставні організації, які отримують державне фінансування на діяльність в сфері публічної дипломатії.

  • Схожі дані наводяться і в звіті естонської служби зовнішньої розвідки за 2020 рік. В Естонії Старунського називають колишнім командиром в/ч 54777, а саму частину пов'язують з розгалуженою мережею організацій і сайтів, що поширюють дезінформацію з єдиної штаб-квартири, розташованої в Москві.

  • Відзначається, що c травня по липень 2020 року пов'язані з ГРУ сайти, якими керував Старунський, опублікували близько 150 статей про пандемію коронавіруса - наприклад, про те, що вірус нібито є біологічною зброєю.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?