Путін дорікнув НАТО за відкинуті обіцянки в минулому
Категорія
Світ
Дата публікації

Путін дорікнув НАТО за відкинуті обіцянки в минулому

Путін дорікнув НАТО за відкинуті обіцянки в минулому
Джерело:  online.ua

Російський президент Володимир Путін виступив з претензіями до НАТО й нагадав блоку, що його керівництво колись обіцяло не проводити політику розширення.

Джерело: Кремль

Державний лідер виступив зі спеціальною статтею, присвяченою 80-річчю з моменту вторгнення нацистських військ у Радянський Союз 22 червня. За словами Путіна, російський уряд нібито завжди прагнув створити єдиний європейський простір, однак йому нібито протистояв інший підхід.

Головна доктрина НАТО, яка протистояла взаємовигідним відносинам, полягала в розширенні цього “релікту холодної війни”.

“Саме рух блоку на схід, що почалося, між іншим, з того, що радянське керівництво фактично умовили на членство об'єднаної Німеччини в НАТО, стало основною причиною стрімкого зростання взаємної недовіри в Європі. Про обіцянки, що давалися тоді на словах, про те, що “це не направлено проти вас”, що “межі блоку до вас наближатися не будуть” - поспішили швидко забути. А прецедент було створено”, - стверджує політик.

Він нагадав, що з 1999 року НАТО пережив вже п’ять хвиль розширення, до нього приєдналися навіть колишні радянські республіки. Йдеться про країни Балтії, які останніми фактично увійшли до складу СРСР (насильницьким шляхом) - вже після підписання пакту Ріббентропа-Молотова 1939 року.

“До організації увійшли 14 нових країн, включаючи республіки колишнього Радянського Союзу, що фактично поховало надії на континент без розділових ліній. Про що, до речі, попереджав в середині 80-х років один з лідерів СДПН - Егон Бар, який пропонував кардинально перебудувати всю європейську систему безпеки після об'єднання Німеччини, причому як за участю СРСР, так і США. Але ніхто ні в СРСР, ні в США, ні в Європі не захотів тоді його слухати”, - бідкається Путін.

Утім, він не згадав, що кожна європейська країна має право на проведення власної політики, яку ніхто не обмежуватиме. Саме на це посилаються в НАТО станом на 2021 рік, коли говорять, що будь-яка держава може вступити до лав Альянсу у разі виникнення такого бажання.

Стаття Путіна про війну

В цілому ж ця нібито стаття присвячена найкривавішому глобальному конфлікту в історії людства й випущена у відповідний день, але виглядає більше політичною заявою. Найбільше місця в ній приділено саме сучасній політиці й тезам про те, як нібито Росія прагнула до миру й злагоди, однак НАТО само заважало об’єднанню Європи.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?