Путін підписав закон про власне право на президентство до 2036 року
Категорія
Світ
Дата публікації

Путін підписав закон про власне право на президентство до 2036 року

Путін підписав закон про власне право на президентство до 2036 року
Джерело:  online.ua

Російський президент Володимир Путін у понеділок, 5 квітня, затвердив підписом законопроєкт, який дозволяє йому ще двічі ставати лідером держави.

Джерело: документи Кремля

Згідно з оприлюдненим текстом законопроєкту, він передбачає зміни до закону “Про вибори президента РФ”. Цим документом російські політики привели до відповідності законодавство про вибори зі скандальними поправками до Конституції, які ухвалювали після референдуму влітку 2020 року.

За оновленими правилами, президентом може виключно бути “громадянин РФ не молодший 35 років, який постійно проживає в країні не менше 25 років, не має та не мав раніше громадянства іноземної держави або посвідки на проживання або іншого документа”.

Також фактично для Путіна відкрився шлях до ще двох президентських термінів. Законопроєкт передбачає заборону для особи обіймати крісло державного лідера понад два рази, однак це не торкається чинного на момент ухвалення рішення політика.

Президентські терміни Путіна

Володимир Путін уперше отримав президентські повноваження у ніч на 1 січня 2000 року, коли без жодного анонсу для росіян у відставку пішов Борис Єльцин. Його наступник брав участь у позачергових виборах у березні згаданого року й передбачувано переміг.

Після він брав участь у виборах 2004 року та вдруге отримав президентську посаду.

Оскільки на момент 2008 року жодних можливостей для Путіна знову отримати посаду не було, його “замінив” інший представник того ж самого режиму — Дмитро Медведєв. Колишній КДБіст при ньому очолював уряд.

За каденції Медведєва через Держдуму “проштовхнули” поправки до законодавства, які дозволили Путіну балотуватися знову. Він скористався цією можливістю вже 2012 року — на тлі, ймовірно, найбільш масштабних вуличних акцій у Москві в сучасній історії РФ.

Окрім того, російський режим пролонгував термін президентських повноважень до 6 років. Наступні вибори сталися лише 2018 року, підсумки голосування знову очолив Путін. Його повноваження завершуються 2024 року, однак наразі він має повне право “йти далі”.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?