МЗС попередило про плани Путіна щодо Азовського моря
Категорія
Політика
Дата публікації

МЗС попередило про плани Путіна щодо Азовського моря

МЗС попередило про плани Путіна щодо Азовського моря
Джерело:  online.ua

Очільник Міністерства закордонних справ Дмитро Кулеба звернув увагу українців та міжнародної спільноти на те, що  Росія постійно збільшує свою військову присутність і порушує торговельні шляхи в Азовському морі. На переконання дипломата, очіьник Кремля Володимир Путін має намір здійснити нову окупацію.

Джерело: "Інтерфакс-Україна"

Дмитро Кулеба стверджує, що військові навчання, які проводила російська армія, були відпрацюванням військових дій проти України.

Кулеба попередив про плани Путіна щодо України

На переконання міністра, навіть якщо Москва справді проводить навчання, то вони були присвячені "відпрацюванням військових дій проти України".

"Росія може провести цю повзучу анексію Азовського моря. Вона постійно посилює свою військову присутність там і порушує торговельні шляхи", - наголосив український дипломат.

Варто звернути увагу на те, що в Криму 22 квітня пройшов основний етап навчання збройних сил Росії. Дмитро Кулеба вважає, що російська армія відпрацьовує тактику оточення України та операції наступу.

Що важливо розуміти, нещодавно директор Українського інституту морського права і безпеки Богдан Устименко заявив, що Україна практично не контролює Азовське море через протиправні дії Росії.

"Україна практично не контролює Азовське море. Ми оперуємо лише у невеликих ділянках, які є, по суті, акваторіями портів Бердянськ і Маріуполь...", - підкреслив він.

Росія порушує міжнародне морське право

Устименко наголосив, що перекриття Керченської протоки, на яке наважився Володимир Путін, прямо заборонене міжнародним морським правом.

Для територіального моря України в Чорному морі і Керченської протоки діють два різні правові режими: протока, за Конвенцією ООН, є міжнародною, і ані Росія, ані Україна не мають права обмежувати транзитний прохід через неї.

"Російська Федерація не має права господарювати у нашому територіальному морі, бо за Конвенцією ООН з морського права територіальне море держави є його суверенною територією", – зазначив Устименко.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?