П’ять фільмів претендують на право представити Україну на Оскарі-2024 — перелік
Категорія
Культура
Дата публікації

П’ять фільмів претендують на право представити Україну на Оскарі-2024 — перелік

П’ять фільмів претендують на право представити Україну на Оскарі-2024 — перелік
Джерело:  online.ua

Українська кіноакадемія завершила приймати заявки для участі фільмів у відборі на премію “Оскар” у категорії “Найкращий міжнародний повнометражний фільм” від України.

Джерело: Українська кіноакадемія

Які фільми можуть представити Україну на Оскарі

Український Оскарівський Комітет усього отримав 5 заявок:

  • “20 днів у Маріуполі”, реж. Мстислав Чернов

Стрічка міжнародних журналістів Associated Press, які стали останніми з міжнародними журналістами в оточеному Маріуполі.

Вони працювали в облозі та фіксували кадри облоги, які згодом стали визначальними образами війни: смерті дітей, масові поховання, розбомблений пологовий будинок та інші жахи російських злочинів.

Стрічка вже має Приз глядацьких симпатій Програми World Cinema Documentary (Кінофестиваль «Санденс», 2023) та головну нагороду Міжнародного фестиваля документального кіно про права людини Docudays UA, 2023 - Найкращий фільм Національного конкурсу.

  •  “Залізні метелики”, реж. Роман Любий

"Залізні метелики" досліджує обставини збиття літака MH17 на Донбасі, риторику російської пропаганди та реакцію світу на злочин. Фільм поєднує документальні кадри із сучасним театром і анімацією.

Світова прем’єра відбулась в конкурсній секції World Cinema Documentary Competition кінофестивалю «Санденс» у січні 2023 року. Також стрічку показали у межах програми Panorama Dokum ente на "Берлінале".

  •  “Памфір”, реж. Дмитро Сухолиткий-Собчук

Події фільму відбуваються на Буковині напередодні традиційного карнавалу Маланки. Голова родини Памфір повертається додому після тривалих заробітків. Коли його син влаштовує підпал в молитовному домі, Памфір змушений відплатити за провину сина і звернути на шлях з незворотними наслідками.

  • “Терикони”, реж. Тарас Томенко

Стрічка розповідає про українських дітей, які бачили війну на власні очі та дитинство під час війни.

  • “ШТТЛ”, реж. Адрієн Уолтер

Стрічка розповідає про кохання двох молодих жителів штетла, що в перекладі з ідишу означає містечко. Події відбуваються у червні 1941-го на Львівщині, за день до вторгнення нацистів. Міфстечко Сокаль, про яке йдеться у стрічці, було знищено німецькими військами.

Нагадаємо, що у 2022 році Україну представляв фільм «Клондайк».

Читайте також:

  • Фільм про російського політика "Навальний" отримав Оскар 2023 — люди обурені

  • "Білявка" та Том Генкс. У США оголосили переможців антипремії "Золота малина"

  • Український фільм "Клондайк" потрапив до лонглиста номінантів на Оскар

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?