Рада доручила спікеру негайно підписати закон про олігархів
Категорія
Політика
Дата публікації

Рада доручила спікеру негайно підписати закон про олігархів

Рада доручила спікеру негайно підписати закон про олігархів
Джерело:  online.ua

Після усунення суперечностей в законопроєкті №5599 на сьогоднішньому засідання, Рада доручила спікеру невідкладно підписати закон "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті". У медіасередовищі він частіше фігурує, як закон про олігархів. Вести реєстр олігархів відтепер буде РНБО, пропозицію підтримали 252 народних депутати.

Джерело: пресслужба Ради

Рада доручила голові парламенту Руслану Стефанчуку підписати законопроєкт і передати його на підпис президенту Володимиру Зеленському.

"Вношу пропозицію доручити Голові ВР невідкладно підписати закон ", - сказав перший заступник спікера Олександр Корнієнко.

Що передбачає закон про олігархів

Згідно з законом, в Україні мають створити реєстр, куди заноситимуть дані про осіб, які відповідають критеріям визначення олігархів. Останні, зокрема, повинні відповідати принаймні трьом з чотирьох критеріїв, вказаних у нормативно-правовому акті. Йдеться про:

  • участь у політичному житті України,

  • значний вплив на медіа

  • контроль або володіння певною монополією на ринку,

  • наявність активів на суму близько 2,3 млрд гривень.

Нагадаємо, 23 вересня 2021 року Комітет ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки рекомендував парламенту переголосувати закон для виправлення неузгодженостей згідно зі статтею 131 Регламенту Верховної Ради.

Що стосується усунення неузгодженостей у законі про олігархів, то саме на сьогоднішньому засідання внесено корективи в деякі формулювання щодо осіб, визнаних олігархами.

Представники бізнесу, яких внесуть в реєстр, зобов’язані будуть декларувати власні доходи, йдеться про запровадження для цієї категорії осіб електронних декларацій, таких, як у депутатів.

Які заборони діятимуть щодо осіб, визнаних олігархами

Згідно з законом, особі, визнаній олігархом, та включеній до Реєстру, забороняється:

  • фінансувати партії,

  • бути покупцем у процесі приватизації об'єктів великої приватизації;

  • фінансувати будь-яку політичну агітацію,

  • проводити мітингів чи демонстрації з політичними вимогами.

Окрім всього вищевказаного, олігархам і держслужбовцям треба буде звітувати про контакти між собою.

Читайте також:

  • У Зеленського попередили про пастку Путіна та ймовірність великої війни

  • Зеленський обговорив з Меркель ситуацію на Донбасі

  • Путін влаштував публічний шантаж США та ЄС на саміті G20

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?