У Зеленського попередили про пастку Путіна та ймовірність великої війни
Категорія
Політика
Дата публікації

У Зеленського попередили про пастку Путіна та ймовірність великої війни

У Зеленського попередили про пастку Путіна та ймовірність великої війни
Джерело:  online.ua

Очільник правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко попередив українців та міжнародну спільноту про те, що Європа може опинитися в новій пастці очільника Кремля Володимира Путіна. За його словами, це можливо, якщо німецька влада схвалить газопровід "Північний потік-2" як умову для збільшення поставок блакитного палива з Москви.

Джерело: Financial Times

Вітренко: Путін використає природний газ як геополітичну зброю

Юрій Вітренко нагадав про те, що саме російський президент наполягав на додаткових поставках по трубопроводу, вартістю 10 мільярдів доларів. Очільник Кремля ніколи не приховував, що Європа не отримає газу, якщо не дасть запрацювати "Північному потоку-2".

"Якщо фізичного транзиту газу через Україну не буде, це збільшить шанси на повномасштабну війну з Росією, з усіма наслідками", – вважає очільник "Нафтогазу".

Юрій Вітренко також наголосив, що вересні – жовтні 2021 року ціни на газ у Європі били рекорди. Саме тому іноземні ринки часто позитивно реагують на забаганки російської влади. Усе це з однією метою - щоб "Газпром" збільшив поставки блакитного палива.

Команда Володимира Путіна схвильована тим, що "Північний потік-2" може наткнутися на перешкоду у вигляді німецької партії "Зелених". Саме тому офіційна Москва робить усе можливе, щоб якнайшвидше забезпечити запуск трубопроводу.

"Путін хоче повернути час назад, до ситуації, яка була 10, 20 або 30 років тому. Хоче домовитися про особливі умови з політиками різних країн", - додав глава "Нафтогазу".

Юрій Вітренко звертає увагу на те, що Путін використовує скандальний газогін, щоб ослабити нашу країну й позбавити Київ доходів від транзиту блакитного палива. На переконання чиновника, у такий спосіб Україна стане більш вразливою для повномасштабного російського вторгнення.

За словами Вітренка, ФРН зацікавлена в угоді щодо "Північного потоку-2", тому їй важко визнати цю помилку.

Коротко про будівництво "Північного потоку-2"

  • Будівницто скандального російського газогону "Північний потік-2" доволі довго перебувало на фінальному етапі, одна потужні санкції США блокували продовження процесу та змушували компанії масово покидати цей проєкт.

  • Після цього команда лідерки ФРН Ангели Меркель запропонувала новій адміністрації США Джо Байдена посилити свою підтримку України, щоб РФ змогла завершити проєкт "Північний потік-2" без нових санкцій офіційного Вашингтону.

  • А Європа офіційно вирішила відмовитися від російського газопроводу "Північний потік-2", по якому Москва планує постачати газ до країн ЄС в обхід України. Однак Брюссель стверджує, що буде змушений змиритися з існуванням цього об’єкта.

  • 21 липня США та Німеччина оголосили, що офіційно домовились про завершення будівництва російського газопроводу "Північний потік-2", опублікувавши спільну декларацію з обіцянками Україні.

  • 10 вересня 2021 року "Газпром" заявив про завершення будівництва "Північного потоку-2". 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?