Рада дозволила українцям з важкими хворобами безкоштовно отримувати експериментальні ліки
Категорія
Україна
Дата публікації

Рада дозволила українцям з важкими хворобами безкоштовно отримувати експериментальні ліки

Рада дозволила українцям з важкими хворобами безкоштовно отримувати експериментальні ліки
Джерело:  online.ua

Верховна Рада прийняла закон про надання пацієнтам з важкими захворюваннями ліків зі співчуття.

Джерело: сайт Верховної Ради

Що відомо про новий закон про ліки 

Закон підтримали 297 народних обранців. Його метою є забезпечення пацієнтів з важкими та невиліковними хворобами ліками, що перебувають на стадії клінічних випробувань.

Документ важливий – він відкриває важкохворим пацієнтам доступ до інноваційних ліків, які можуть врятувати їхнє життя. Ми пропонуємо ввести в українське законодавство відповідний механізм, який дозволяє використовувати інноваційні лікарські засоби на етапі клінічних випробувань, - повідомив глава комітету ВР з питань здоров'я нації Михайло Радуцький.

Рішення про проведення програм з розширенного доступу пацієнтів до ліків, що перебувають на стадії клінічних випробувань, буде приймати МОЗ України.

Отримати доступ до експериментальних ліків пацієнти зможуть за умов:

  • наявності загрози життю, тяжких проблем із здоров'ям, що вимагають проведення лікування незареєстрованим лікарським засобом.

  • У разі, якщо пацієнт на території України не має доступу до альтернативних та ефективних засобів лікування або не має змоги брати участь у клінічних дослідженнях.

  • Застосування експериментальних ліків також буде можливим за наявності даних, що ефект в результаті їх прийняття пересилить можливі побочні ефекти.

  • Закон також надає змогу приймати ліки, що пройшли першу стадію клінічних випробувань та отримали підтвердження своєї ефективності та безпечності.

  • Також - за наявності інформації та загальної характеристики пацієнтів, які відповідають умовам лікування експериментальним препаратом.

Після завершення клінічних випробувань пацієнти зможуть отримати доступ до препарату за умов:

  • Загроза життю або важкий стан здоров'я, який вимагає продовження лікування препаратом, що проходив клінічні випробування;

  • Ризик побічних реакцій від препарату нижчий за очікувану позитивну дію;

  • Пацієнт брав або бере участь у клінічних дослідженнях того чи іншого препарату;

  • є загальна характеристика потенційних пацієнтів щодо відповідності цим умовам та оцінка; прогнозованої кількості пацієнтів, які будуть отримувати ліки;

  • є інформація щодо номерів (кодів) та ініціалів потенційних пацієнтів, наданих під час участі у клінічному випробуванні

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?