Рада ЄС ухвалила важливе рішення для українців
Категорія
Україна
Дата публікації

Рада ЄС ухвалила важливе рішення для українців

Рада ЄС ухвалила важливе рішення для українців
Джерело:  online.ua

Рада ЄС вирішила поліпшити умови для сезонних працівників в Європі з третіх країн, в тому числі з України. Документ з рекомендаціями вже направлений державам Євросоюзу, яких зобов'язали дотримуватися норм трудового законодавства. В першу чергу Рада ЄС рекомендував подбати про те, щоб сезонним працівникам не виплачували зарплату нижче стандартів країни, де вони працюють. Також вони повинні запобігти "експлуататорським практикам" і торгівлі людьми, які приїхали на сезонні роботи. Відповідні рекомендації Рада ЄС розіслав по країнах Євросоюзу ще 9 жовтня. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на DW.

Відзначається, що Рада ЄС закликала держави Євросоюзу переглянути для сезонних працівників умови праці та проживання. Перш за все держави повинні забезпечити заробітчан інформацією про їхні права та обов'язки на зрозумілій їм мові. Також пропонується розробити чіткі правила для агентств з працевлаштування на сезонні роботи, щоб вони не брали з людей надлишкову або незаконну плату за відправку на роботу в іншу країну.

Нагадаємо, країни Євросоюзу щорічно видають дозволи десяткам тисяч українців на сезонні роботи, зокрема в сільському господарстві. Найпопулярнішими напрямками в українців є Польща і Чехія. На сьогоднішній день в Польщі офіційно працюють близько мільйона трудових мігрантів з України - в минулому році Польща видала 1,6 млн дозволів на короткострокове працевлаштування (до півроку), 74% таких дозволів отримали українці. У 2020 році мінімальна оплата години праці в Польщі становить 17 злотих брутто (понад 110 грн), а мінімальна зарплата - 2,6 тисячі злотих брутто (майже 17 тисяч грн). До 2024 року, за прогнозами польського уряду, мінімальна зарплата в Польщі може вирости до 4 тисяч злотих брутто (близько 26 тисяч грн). Офіційних даних про кількість українських заробітчан у Чехії немає. В кінці 2019 року Чеська Республіка збільшила квоту для українських заробітчан з 19 600 до 40 тисяч осіб. Це найбільша квота для трудових мігрантів в країні.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Польща посилила міграційну політику, щоб знизити відсоток безробітних в країні. Нові правила відіб'ються на в'їзді в країну заробітчан з інших країн, включно з Україною. Польська влада хоче повністю обмежити можливість довгострокового працевлаштування іноземців - перешкод не буде тільки у тих, хто отримає документи на постійне проживання в Польщі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?