Рада ЄС ухвалила виділення Україні 5 млрд євро макрофінансової допомоги
Категорія
Економіка
Дата публікації

Рада ЄС ухвалила виділення Україні 5 млрд євро макрофінансової допомоги

Рада ЄС ухвалила виділення Україні 5 млрд євро макрофінансової допомоги
Джерело:  online.ua

Рада Європейського Союзу схвалила виділення Україні 5 мільярдів макрофінансової допомоги. Це другий транш допомоги розміром 9 млрд євро.

Джерело: Міністерство фінансів Чехії

Україна отримає транш у 5 млрд євро від ЄС

Після липневої домовленості про надання 1 млрд євро міністри фінансів ЄС у Празі погодилися прискорити наступну частину макрофінансової допомоги Україні у розмірі 5 млрд євро.

Новий кредит у розмірі 5 мільярдів євро піде на нормальну роботу держави та забезпечення функціонування критичної інфраструктури в країні, як-от офісів, шкіл чи лікарень. На наступних засіданнях Екофіну, як головуюча країна, я сприятиму швидкому досягненню угоди про надання решти трьох мільярдів євро, для яких ми також повинні домовитися про розподіл цієї суми на позики та гранти, — сказав міністр фінансів Збинек Станжура.

Нагадаємо, що це друга частина макрофінансової допомоги обсягом 9 млрд євро, про яку було оголошено в травні. Україна отримала перший мільярд на початку серпня.

У рамках дебатів щодо економічної допомоги Україні міністри фінансів також обговорили післявоєнну відбудову України.

Росія веде проти нас економічну війну, і її головна мета – розколоти суспільство в країнах ЄС і фрагментувати європейську єдність. Тому, окрім фінансової допомоги для нормального функціонування України, сьогодні доцільно зайнятися також її післявоєнною відбудовою, яка чим раніше розпочнеться, тим швидше країна стане на ноги. При цьому мова йде не про одностороннє вливання грошей, а, перш за все, про надання можливості чеським і європейським компаніям вийти на український ринок і взяти участь у відновленні країни, що, безсумнівно, принесе цілий спектр привабливих бізнес-можливостей, – підсумував Збинек Станжура.

Кошти будуть надані Україні у вигляді довгострокових позик на пільгових умовах зі строком погашення через 25 років, які виплачуватимуться невеликою кількістю траншів. На знак солідарності бюджет ЄС покриє процентні витрати та адміністративні платежі, пов’язані з позиками.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?