Рада надіслала до "Венеційки" законопроєкт про місцевий референдум
Категорія
Політика
Дата публікації

Рада надіслала до "Венеційки" законопроєкт про місцевий референдум

Рада надіслала до "Венеційки" законопроєкт про місцевий референдум
Джерело:  online.ua

Глава ВР Руслан Стефанчук направив законопроєкт №5512 "Про місцевий референдум" на розгляд до Європейської комісії за демократію через право. Дорадчий орган Ради Європи з питань конституційного права має визначити його відповідність європейським стандартам та цінностям. Про це Стефанчук повідомив у соціальних мережах.

Джерело: Facebook голови ВР

“З огляду на визнаний у європейському середовищі авторитет Венеційської комісії, розраховую на отримання об'єктивного експертного висновку щодо законопроєкту "Про місцевий референдум". Вкрай важливо, щоб документ став взірцевим законом та дійсно ефективним механізмом реалізації прямої демократії на місцевому рівні!» - йдеться у заяві глави Верховної Ради.

Нагадаємо, нардепи зареєстрували законопроєкт №5512 про місцевий референдум ще 19 травня. Згодом відбулось відповідне публічне обговорення. Авторами проєкту є Руслан Стефанчук, який на той час обіймав посаду першого віце-спікера Верховної Ради, голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія, його перший заступник Олександр Корнієнко та заступниця Євгенія Кравчук.

Минулого тижня Стефанчук озвучив ймовірність того, що проєкт закону про місцевий референдум винесуть на розгляд Ради вже до кінця цього року.

Місцевий референдум є формою вирішення територіальною громадою питань місцевого значення шляхом прямого волевиявлення. На місцевий референдум не можуть бути винесені питання, віднесені законом до відання органів державної влади.

Наразі ця форма участі громадян не може бути реалізована через відсутність закону 

На жаль, ця форма участі громадян не може бути реалізована в повсякденне життя. Оскільки пункт 5 статті 7 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", передбачає:

«Порядок призначення та проведення місцевого референдуму, а також перелік питань, що вирішуються виключно референдумом, визначаються законом про референдуми».

Однак, на даний час Закону України «Про референдуми» не існує.

Нагадаємо, вчора президент Володимир Зеленський підписав закон про збільшення бюджету на 40 млрд грн. Підвищення доходів у ньому в основному передбачене завдяки податку на прибуток підприємств — на 30 млрд грн.

Читайте також:

  • Прем’єр уточнив особливості проєкту держбюджету на 2022 рік.

  • Держбюджет-2022 розглянуть в Раді — яким сферам нададуть пріоритет.

  • В пріоритеті медики, військові та ветерани: Марченко представив у Раді проєкт держбюджету-2022.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?