Рада попередньо підтримала збільшення ЗСУ за законопроєктом Зеленського
Категорія
Політика
Дата публікації

Рада попередньо підтримала збільшення ЗСУ за законопроєктом Зеленського

Рада попередньо підтримала збільшення ЗСУ за законопроєктом Зеленського
Джерело:  online.ua

У Верховній Раді підтримали законодавчу ініціативу №5558, яка передбачає збільшення чисельності Збройних сил України - законопроєкт ухвалили за основу у вівторок, 29 червня.

Джерело: Верховна Рада

За офіційними даними, на користь законопроєкту віддали голоси 320 народних депутатів. Цьому передував вердикт комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, який рекомендував парламенту цей документ до схвалення.

У законопроєкті говориться про збільшення особового складу ЗСУ до 261 тисячі військовослужбовців. наразі цей показник сягає лише 215 тисяч.

Пояснювальна записка до проєкту згадує про додаткові видатки з Державного бюджету для виконання відповідного плану.

Раніше міністр оборони Андрій Таран наголосив, що затвердження відповідного законопроєкту створить і забезпечить функціонування окремої спеціальної галузі Збройних сил. Йдеться про сили територіальної оборони та засади для розвитку спеціальних операцій руху опору.

Передбачається, що законопроєкт введе зміни вже з 1 січня 2022 року. Вніс його у Раду президент Володимир Зеленський наприкінці травня

Законопроєкт про територіальну оборону

У парламенті у травні також зареєстрували президентський проєкт №5557 щодо оборонних операцій місцевого масштабу. Ним передбачається створити ефективну територіальну оборону (ТРО) із цивільних осіб, чия допомога може знадобитися збройним силам. У законопроєкті йдеться, що добровольці періодично повинні проходити навчання і мати закріплену за собою зброю.

Територіальна оборона, як випливає з законопроєкту президента, буде вбудована в вертикаль Генштабу. А це значить, що безпосередньо керувати місцевими, районними та обласними штабами ТРО будуть призначені військовим керівництвом країни командири.

Керівництво ЗСУ зможе направляти членів ТРО з їх рідної місцевості в іншу область для "стабілізації обстановки", а бійців добровольчих формувань — на окуповані території для допомоги партизанам.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?