Рада повернула тюремне ув'язнення за брехню в деклараціях
Категорія
Політика
Дата публікації

Рада повернула тюремне ув'язнення за брехню в деклараціях

Рада повернула тюремне ув'язнення за брехню в деклараціях
Джерело:  online.ua

3 червня Верховна Рада прийняла в другому читанні законопроєкт про відновлення покарання у вигляді позбавлення волі за брехню в деклараціях, яке раніше скасував КСУ. Документ був прийнятий з неоднозначними поправками. Експерти заявили про остаточне знищення в Україні електронного декларування, за чим послідують жорсткі заходи ЄС, аж до скасування безвіза.

Джерело: сайт ВРУ, Telegram глави Центру протидії корупції Віталія Шабуніна

За законопроєкт про повернення тюремного ув'язнення за брехню в деклараціях проголосували 308 нардепів. У новій редакції закон про покарання за брехню в деклараціях передбачає:

  • штраф 51 000 -68 000 грн або 150-240 годин виправних робіт, або обмеження волі до 2 років із внесенням в декларацію сум, які на 1,14 - 4,5 млн грн відрізняються від дійсних чисел;

  • штраф: 68 000 - 85 000 долл або 150-240 годин виправних робіт, або обмеження/позбавлення волі до 2 років за внесення в декларацію сум, які відрізняються від дійсних чисел більше, ніж на 4,5 млн грн;

  • штраф 42 500 - 51 000 грн або 150-240 годин виправних робіт, або обмеження волі до 2 років (раніше було позбавлення) за навмисне неподання декларації.

Раніше максимальний штраф за брехню в деклараціях становив 51 000 грн.

Тюремне ув'язнення за брехню в деклараціях - що не так з законопроєктом

Глава Центру протидії корупції Віталій Шабунін вважає, що прийнявши президентський законопроєкт, Рада "фактично знищила систему електронного декларування". Він сподівається, що Зеленський ветує його.

Шабунін звертає увагу на неоднозначні правки, за які проголосував парламент. Вони, на думку експерта, зробили закон "ще гірше, ніж він був".

"Депутати проголосували поправку Ігора Фріса № 50 (Слуга народу), яка унеможливлює покарання за брехню щодо майна родичів (навіть якщо декларант знає про майно). Більш того, тепер вказувати майно, яким користується або володіє член сім'ї, треба тільки коли сам член сім'ї надав таку інформацію декларанту. Раніше декларант повинен вказати всю відому йому інформацію, а щодо іншого - вказати, що член сім'ї відмовився надати дані. Іншою правкою 59 Ковальова депутати знесли покарання у вигляді позбавлення волі за умисне неподання декларацій ", - пише Шабунін .

Експерт попереджає, що ефективна система електронного декларування була однією з ключових умов отримання Україною безвізового режиму з ЄС. Він вважає, що в Брюсселі миттєво відреагують на прийняття неоднозачних правок Радою, що обернеться для українців плачевними наслідками.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?