Рада прийняла історичний закон про корінні народи України
Категорія
Політика
Дата публікації

Рада прийняла історичний закон про корінні народи України

Рада прийняла історичний закон про корінні народи України
Джерело:  online.ua

1 липня Верховна Рада прийняла історичний закон президента Володимира Зеленського про корінні народи України. Він наділяє статусом корінних народів України кримських татар, караїмів і кримчаків.

Джерело: ВРУ

Закон про корінні народи України прийняли на позачерговому засіданні парламенту, який зібрався за президентською ініціативою. За закон у цілому проголосували 325 парламентаріїв при необхідному мінімумі в 226 голосів. Тепер документ має підписати український глава Володимир Зеленський.

Як голосували в Раді за закон про коренні народи України (фото - twitter.com/verkhovna_rada)

"Метою закону є визначення правового статусу корінних народів України та встановлення правових гарантій на повне володіння усіма правами людини і основними свободами осіб, що належать до корінних народів України, встановлені нормами міжнародного права, а також передбачені в Конституції і законах України", - пояснили в Раді перед голосуванням.

Що передбачає закон про корінні народи України

У законі прописано, що означає поняття "корінні народи". Це автохтонна етнічна спільність, що сформувалася на території України, яка є носієм самобутньої мови і культури, має традиційні, соціальні, культурні або представницькі органи, самоосознает себе корінним народом України, становить етнічну меншість в складі її населення і не має власного державного утворення за межами нашої країни.

Згідно з текстом документа, до корінних народів України відносяться кримські татари, караїми та кримчаки. Тепер вони мають право на самовизначення, зможуть встановлювати свій політичний статус в рамках Конституції і законів України, а також вільно здійснювати свій економічний, соціальний і культурний розвиток. Представникам корінних народів також дали право представляти Україну на міжнародній арені у складі українських делегацій, а також в міжнародних переговорах, що стосуються прав корінних народів.

Закон також визначає гарантії правового захисту від будь-яких дій, спрямованих на:

  • позбавлення ознак етнічної приналежності і цілісності як самобутніх народів, позбавлення культурних цінностей;

  • виселення або примусове переміщення з місць компактного проживання в будь-якій формі;

  • примусову асиміляцію або примусову інтеграцію в будь-якій формі;

  • заохочення або розпалювання расової, етнічної або релігійної ненависті, спрямованої проти них.

Також корінним народам України гарантується право створювати свої навчальні заклади та навчатися рідною мовою, а також створювати свої ЗМІ.

"Держава гарантує можливість вивчення мов корінних народів України", - сказано в законі президента.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?