Рада прийняла проєкт закону про держбюджет — що він передбачає
Категорія
Україна
Дата публікації

Рада прийняла проєкт закону про держбюджет — що він передбачає

Рада прийняла проєкт закону про держбюджет — що він передбачає
Джерело:  online.ua

20 жовтня на засіданні Ради 264 депутати підтримали основні висновки та пропозиції до проєкту закону про держбюджет на наступний рік. 

Джерело: онлайн-засідання парламенту в Youtube.

Згідно з українським законодавством та Регламентом ВР, у випадку ухвалення висновків більшістю народних депутатів, проєкт закону про державний бюджет вважається прийнятим у першому читанні. На сайті ВР вже опубліковано відповідний документ з підтвердженням схвалення висновків, і, відповідно, самого бюджету.

"Схвалити висновки та пропозиції до проекту закону України про державний бюджет України на 2022 рік як Бюджетні висновки Верховної ради України", - йдеться в документі №6000-П.

Дефіцит Держбюджету-2022 запланований на рівні 188 млрд гривень

Доходи бюджету заплановані в сумі 1277,7 млрд гривень, що на 161,7 млрд гривень більше, ніж у 2021 році; витрати зростуть на 103,1 млрд гривень до 1465,7 млрд гривень; дефіцит держбюджету запланований на рівні 188 млрд гривень.

Зростання реального ВВП України очікується на рівні 3,8%, інфляція (грудень до грудня) складе 6,2%. До бюджету на 2022 рік закладено середній курс гривні до долара - 28,6-28,7 грн/долар.

Чого чекати промисловості від Держбюджету-2022

  • Модернізація залізниці

Наступного року уряд планує закупити 100 пасажирських вагонів та 12 поїздів для "Укрзалізниці". В бюджеті на наступний рік на цей напрямок модернізації заплановано 10 млрд грн. Це більш, ніж вдвічі більше, ніж було передбачено на цей рік, йдеться про 4 млрд грн.

  • Дорожнє будівництво

Уряду вдалося зберегти обсяги фінансування дорожнього будівництва: вони становитимуть 124,1 млрд грн проти 123,9 млрд грн у поточному році.

  • Закупівля нового міського транспорту

На цю галузь передбачено 800 млн грн. В той же час, низка експертів критикує спрямування коштів українських платників податків на закупівлю іноземного транспорту. В той час, як українські підприємства залишаються доволі успішними у виготовленні таких ТЗ, як трамваї, автобуси, тролейбуси, електробуси, метро, столична мерія нерідко надає перевагу МАЗам білоруського виробництва, а мерія Харкова бореться за право купити китайські поїзди замість аналогічних вітчизняного виробництва.

  • Космос

Збільшення коштів на космічну діяльність в розмірі 3 млрд грн в порівнянні з 1,1 млрд грн у 2021 р - без сумніву, правильний крок, зважаючи на стрімкий розвиток галузі і в світовому товаристві. Варто зазначити, що практика держфінаннсування цієї сфери - не нова, навіть Space X працює за кошти NASA, як агентство, що перебуває у безпосередньому підпорядкуванні уряду США.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?