У Мінфіні уточнили, що буде з держборгом України у майбутньому
Категорія
Економіка
Дата публікації

У Мінфіні уточнили, що буде з держборгом України у майбутньому

У Мінфіні уточнили, що буде з держборгом України у майбутньому
Джерело:  online.ua

У Міністерстві фінансів виступили з презентацією щодо параметрів законопроєкту про державний бюджет на 2022 рік, де пояснили, якими будуть у майбутньому показники державного боргу.

Джерело: представлення держбюджету у Верховній Раді

За словами міністра фінансів Сергія Марченка, подальша політика уряду сконцентрована на ідеї зниження державного боргу. Це дозволить знизити борговий тягар на майбутні покоління.

“Наступного року держава планує зменшити обсяг запозичень на 60 млрд грн для фінансування держбюджету, тобто політика уряду надалі буде спрямована на зниження державного боргу, щоб не перекладати борговий тягар на майбутні покоління. Така відповідальна позиція відрізняє нас на тлі інших країн, що розвиваються, що відзначають економічні інвестори, а й найбільших економік світу”, - уточнив Марченкою

Міністр звернув увагу на підвищену для України вартість залучення фінансування, це не дозволяє державі жити в борг. Саме з таких причин у відомстві розробили виважену боргову політику.

“Витрати за державним боргом скоротяться у 2022 році на 48 млрд грн і передбачені в сумі 574 млрд грн, з яких на погашення боргу буде направлено 393 млрд грн, на обслуговування боргу – 181 млрд грн. Вперше за 4 роки ми матимемо первинний профіцит бюджету. Це означає, що наші доходи будуть повністю покривати наші витрати за мінусом обслуговування боргу”, - наголосив Марченко.

Державний бюджет на 2022 рік

Проєкт Державного бюджету на 2022 рік було затверджено українським урядом минулого тижня. На засіданні Кабміну, що відбулось 15 вересня, визначено пріоритети фінансування. Мова, насамперед йде про охорону здоров’я, освіту, інфраструктуру, цифровізацію, безпеку та оборону. Прогнозований курс гривні до долара у 2022 році становитиме 28,6 грн.

Напередодні прем’єр-міністр Денис Шмигаль відзначив позитивні тенденції в українській економіці. Глава Кабміну прозвітував про перевиконання бюджету і оптимістичні настрої бізнесу — останні в серпні покращились до найвищого рівня за останні 2 роки.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?