Рада схвалила зміни до державного бюджету 2020 - найголовніші моменти
Категорія
Україна
Дата публікації

Рада схвалила зміни до державного бюджету 2020 - найголовніші моменти

Рада схвалила зміни до державного бюджету 2020 - найголовніші моменти
Джерело:  online.ua

Стрімке поширення пандемії коронавріусу в Україні та світі спровокувало чимало серйозних економічних проблем - це призвело до того, що Верховній Раді довелося внести значні корективи у державний бюджет на 2020 рік. Зміни передбачають створення Фонду боротьби з наслідками коронавірусу, розміром у 64,9 мільярда гривень. Це рішення підтримали 249 народних обранців, а саме: 226 нардепів з партії "Слуга народу", 5 депутатів від політичної сили "За майбутнє", 15 народних обранців із "Довіри" та ще троє позафракційних, передає ONLINE.UA.

Варто звернути увагу на те, що в змінах до держбюджету доходи зменшили на 119, 7 мільярда, або -11%, і тепер вони становитимуть 975, 8 мільярда. Водночас видатки держбюджету збільшили на 82,4 мільярда (+7%). За попередніми даними, у 2020 році ВВП впаде на 3,9%. Раніше передбачали ріст у 3,7%. Очікують інфляцію 8,7% та зростання рівня безробіття до 9,4%. У попередньому бюджеті-2020 гривня була закладена на рівні 27 до долара. В новому бюджеті – 29, 5 за долар.

Окрім того, вказано, що розмір фонду боротьби з коронавірусом становить 64,9 мільярда гривень. Разом з тим, МОЗ на програму державних гарантій медичного обслуговування виділяється 15,8 мільярда гривень, а Міністерству соціальної політики – 10,6 мільярдів на виплату пенсій та надбавок до пенсій.

Також зазначається, що найбільше скоротили такі напрями:

  • виплата пільг та житлових субсидій (-8, 2 мільярда гривень);

  • фінансування Державного фонду регіонального розвитку (-2, 6 мільярда гривень);

  • розвиток фізичної культури та спорту (-2, 3 мільярда гривень);

  • субвенція на розвиток об’єднаних територіальних громад (-2,1 мільярда гривень);

  • функціонування Фонду енергоефективності (-1,6 мільярда гривень);

  • субвенція на соціальний захист педагогічних працівників (-1,55 мільярда гривень);

  • виплата допомоги багатодітним і малозабезпеченим сім’ям, особам з інвалідністю тощо (-1,3 мільярда гривень);

  • перепис населення (-1,2 мільярда гривень);

  • субвенція на місцеві вибори (-1,15 мільярда гривень);

  • субвенція на реалізацію програми "Спроможна школа для кращих результатів" (-1 мільярда гривень).

Як повідомляв раніше ONLINE.UA, очільник парламенту Дмитро Разумков заявив, що в ході позачергового засідання ВРУ 13 квітня нардепи голосуватимуть за законопроєкти без обговорень, за винятком змін до бюджету і проєктів постанов про скасування рішення про відкриття ринку землі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?