Рада ухвалила закон щодо криптовалюти
Категорія
Економіка
Дата публікації

Рада ухвалила закон щодо криптовалюти

Рада ухвалила закон щодо криптовалюти
Джерело:  online.ua

Верховна Рада у другому читанні ухвалила законопроєкт №3637 "щодо віртуальних активів". За нього проголосували 272 народні депутати.

Джерело: сайт ВР

Що визначає новий закон про криптовалюту

Законопроєкт був схвалений із внесеними в нього пропозиціями голови держави Володимира Зеленського, який до цього відправив його на доопрацювання.

Зокрема, законопроєкт визначає правовий статус віртуальних активів, а також питання щодо прав власності і здійснення угод з віртуальними валютами.

Після того, як законопроєкт буде остаточно прийнятий у парламенті та отримає підпис президента, криптовалюти в Україні набудуть юридичного статусу, а їх власники зможуть доводити права на власність у судах.

Фото - rada.gov.ua

В Україні зможуть офіційно запрацювати міжнародні криптовалютні біржі, однак перед цим їм доведеться зареєструватись.

Закон дозволить легально обмінювати криптовалюту та вказувати її наявність у податкових деклараціях, а також займатись блокчейн-бізнесом.

Представники комітету ВР з питань антикорупційної політики заявили, що щоденний обсяг транзакцій з криптовалютою в Україні складає порядка 150-200 млн доларів, а загальна капіталізація віртуальних активів вще перевищує 2 млрд доларів.

Що не сподобалось Зеленському у попередній версії закону

Однак, на думку президента Володимира Зеленського, який відправляв законопроєкт на доопрацювання, у попередніх версіях не вистачало завершених правових механізмів, необхідних для його реалізації.

Не були забезпечені прозорі і зрозумілі умови для всіх учасників ринку криптовалют.

Президент також виступив проти ініціативи щодо створення нового центрального органу виконавчої влади, який б регулював правила ринку віртуальних активів, оскільки це вимагало значних витрат з бюджету.

Саме тому Зеленський запропонував зробити регулятором ринку віртуальних активів Національну комісію з цінних паперів та фондового ринку, а також НБУ.

Однак навіть з урухаванням усього цього, до положень законопроєкту залишається доволі багато питань.

Фактично держава пропонує бартер: правове регулювання за податкові надходження. При цьому перехідні положення прийнятого законопроекту передбачають набуття чинності лише після ухвалення змін до правил оподаткування криптовалют — сам закон "Про віртуальні активи" є рамковим, - пояснює юрист Ігор Белицький.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?