Рада визначила дату щорічної індексації пенсій в Україні
Категорія
Економіка
Дата публікації

Рада визначила дату щорічної індексації пенсій в Україні

Рада визначила дату щорічної індексації пенсій в Україні
Джерело:  online.ua

Верховна Рада законодавчо встановила, що 1 березня буде постійною датою щорічного підвищення пенсійних виплат.

Джерело: сайт ВР

В Україні встановили постійну дату для щорічного підвищення пенсій 

Зокрема, документ, який підтримали 352 нардепи, передбачає, що відтепер 1 березня щорічно будуть підвищуватись пенсії військовослужбовцям та держслужбовцям, а також іншим категоріям громадян пенсійного віку.

У документі також йдеться про дострокове призначення пенсій за 1,5 роки до досягнення пенсійного віку особам, трудовий договір з якими був розірваний через зміни на виробництві або з інших причин.

Дострокові пенсії також будуть призначати батькам дітей, що мають рідкісні та важкі хвороби, однак не мають статусу інваліда.

Законопроєкт також передбачає збільшення вікового порогу визначення дитини особою з інвалідністю з дитинства з 16 до 18 років.

За цим законоєпроектом, непрацездатними визнаються члени родини у віці від 65 років.

Також передбачається усунення різниці в розмірах надбавок за однакову тривалість більш пізнього виходу на пенсію, яка наразі в деяких випадках відрізняється в декілька разів залежно від часу виходу на пенсію.

Очікується що підвищення мінімального розміру державних виплат зросте до 5 тис 25 грн.

Так, для військовослужбовців, держслужбовців, науковців осіб з інвалідністю внаслідок війни розмір пенсійних виплат буде складати: мінімум для І групи - 5 025 грн, ІІ - 4 610 грн, ІІІ групи - 4 396 грн.

Як підвищаться пенсії в Україні з 1 березня

Ми повідомляли, що з 1 березня цього року підвищення пенсій очікує на 10 млн 200 українських громадян.

Глава Мінцсоцполітики Марина Лазебна повідомляла, що пенсії з 1 березня зростуть на 14%.

Це буде й індексація страхових пенсій, і доплати для різних категорій, які не підпадають під індексацію. Крім того, ми вперше проіндексуємо військові пенсії, — зазначила Лазебна.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?