Разумков оцінив ризики розпуску Ради через конфлікт із Зеленським
Категорія
Політика
Дата публікації

Разумков оцінив ризики розпуску Ради через конфлікт із Зеленським

Разумков оцінив ризики розпуску Ради через конфлікт із Зеленським
Джерело:  online.ua

Спікер парламенту Дмитро Разумков не бачить підстав для розпуску Верховної Ради через критику президентського закону про олігархів. Він стверджує, що аналогічної точки зору дотримується і Володимир Зеленський.

Джерело: Радіо Свобода

Разумков не приховує, що деякі пункти поданого Зеленським законопроєкту про олігархів він не підтримує і буде вносить свої правки до другого читання. Зокрема, Разумков вважає, що не РНБО має визначати олігархів, а окремий орган, оскільки може виникнути конфлікт інтересів.

"В РНБО, згідно з Конституцією, немає на сьогодні таких повноважень, а по-друге, закон прописаний на 10 років. Я вже говорив, що сьогодні ми маємо президента Володимира Зеленського і розуміємо, як він буде діяти, а після його каденції завжди необхідно буде мати запобіжники, які не дозволять використовувати цей механізм не на користь України в цілому. Якщо ми говоримо про те, що цей закон повинен працювати, ми також не повинні допустити, щоб через деякий час знову КСУ його зніс, наприклад, тому повністю повинен відповідати Конституції ", - пояснив свої претензії до закону про олігархів.

Разумков не чув від Зеленського загроз розпустити Раду

Спікер Верховної Ради стверджує, що не чув особисто від Зеленського категоричних загроз про розпуск Ради, якщо не буде прийнятий закон про олігархів.

"Я думаю, що я і президент, ми точно дотримуємося Конституції. І насправді президент інше говорив. Буквально два дні тому, якщо я не помиляюся, він, навпаки, говорив про те, що підстав, які сьогодні могли б підвести під дострокове припинення повноважень Верховної Ради України, немає. І це абсолютна правда. Тому що, згідно з чинною Конституцією, згідно з чинним законодавством, підстав для дострокового припинення повноважень Верховної Ради немає ", - подчекркнул Разумков.

Він дав зрозуміти, що не варто вірить чуткам і потрібно орієнтуватися на публічну політику.

"Я публічно цього не чув. Я все ж орієнтуюся на публічну політику. А додаткових розмов з Володимиром Олександровичем з цього приводу у мене не було", - підсумував Разумков.

Що відомо про скандал між Зеленським та Разумковим

Кілка днів тому відбулися телефонні переговори між українським лідером Володимиром Зеленським та спікером Верховної Ради Дмитром Разумковим. За словами інсайдерів в Офісі президента, до цієї розмови між політиками була "холодна війна". Зараз кілька конфліктних питань Разумков і Зеленський нібито владнали.

Відомо, що конфлікт Разумкова і Зеленського виник відразу по декількох моментів. Перш за все мова йде про те, що саме Разумков подав альтернативний президентському законопроєкт під час кризи з КСУ.
Крім того, він не голосував за кандидатуру Сергія Шкарлета і Юрія Вітренка на посади міністрів. Також Дмитро Разумков розкритикував законопроєкт про статус олігархів.
За словами представників ОП, Разумков порушив "політичну етику". Вони також стверджують, що Зеленський не воював проти Разумкова, а просто вимагав виконати завдання, з якими команда йшла на вибори в 2019 році.

Коротко про законопроєкт Зеленського про олігархів

Зеленський вніс на розгляд українського парламенту проєкт закону "Про запобігання загроз національній безпеці, пов'язаних з надмірним впливом осіб, які мають значний економічний або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)" 2 червня. У цьому документі прописаний принцип визначення олігархів і норми, що регулюють їх діяльність в Україні.

Законопроєкт передбачає, що рішення про визнання людини олігархом буде приймати РНБО на підставі подання Кабміну, члена РНБО, Нацбанку, СБУ або Антимонопольного комітету, а також створення відкритого Реєстру олігархів, який також буде вести апарат РНБО.

Якщо людину визнають олігархом, їй заборонять:

  • робити внески (прямо або опосередковано через інших осіб) для підтримки політичних партій відповідно до закону України "Про політичні партії в Україні";

  • бути покупцем (бенефіціаром покупця) в процесі приватизації об'єктів великої приватизації.

У законопроєкті також наведено перелік публічних службовців, яких будуть зобов'язані подавати декларації про контакти (зустріч і розмова, в тому числі онлайн, будь-якого змісту) в разі контакту з олігархом або його представником.

Закон планують ввести в дію через шість місяців з дня набрання чинності на 10 років.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?