Разумков підписав суперечливий закон про перезапуск ВККС
Категорія
Політика
Дата публікації

Разумков підписав суперечливий закон про перезапуск ВККС

Разумков підписав суперечливий закон про перезапуск ВККС
Джерело:  online.ua

Спікер Верховної Ради України Дмитро Разумков підписав закон про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів. У ньому є проблемні моменти, які вже не може виправити парламент, тому не виключено, що президент України Володимир Зеленський ветує його.

Джерело: пресслужба ВРУ

У парламенті пояснили, що в законі є правова проблема через прийняття двох взаємовиключних поправок. Обидві поправки містять різні правила, за якими рішення конкурсної комісії по відбору членів ВККС вважається прийнятим - одна з них підсилює при прийнятті рішення роль міжнародних експертів, а інша, навпаки, зменшує.

"Є велика ймовірність, що Президент ветує цей Закон через це технічне питання і поверне з вето до Верховної Ради України", - пояснив Разумков, зазначивши, що на рівні парламенту ці проблеми вже вирішити неможливо.

Закон про ВККС - що він передбачає

Закон "Про внесення змін до Закону України" Про судоустрій і статус суддів "та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України" передбачає, що членів ВККС відбиратиме конкурсна комісія з 6 членів. Йдеться про трьох діючих суддів або суддів у відставці та трьох незалежних міжнародних експертів. При цьому саме у міжнародних експертів буде вирішальний голос.

Тепер же виявилося, що з правками, внесеними в документ, не все однозначно - їх, як каже Разумков, можна трактувати по-різному. При цьому Зеленський ще після прийняття закону в Раді висловлював надію, що депутати не "спотворили документ поправочним спамом" і не сховали в ньому "юридичні міни".

Судова реформа в Україні

Як відомо, кілька законопроектів щодо судової реформи, які ініціюють в Раді, серйозно турбують Євросоюз. У їх числі, зокрема, законопроекти про внесення змін до законів "Про судоустрій і статус суддів" та "Про Вищу раду правосуддя". В ЄС незадоволені положеннями в частині дотримання зобов'язань, відображених в Угоді про асоціацію між ЄС і Україною.

Кілька днів тому Венеціанська комісія також оприлюднила висновок щодо законопроекту №5068 про реформу головного суддівського органу країни - Вищої ради правосуддя. У висновку в цілому схвалена ця законодавча ініціатива, але дані рекомендації, як посилити контроль за дотриманням суддівської етики і доброчесності серед суддів та органів судової влади України.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?