Режим Лукашенка ініціює екстрадицію Тихановської до Білорусі
Категорія
Світ
Дата публікації

Режим Лукашенка ініціює екстрадицію Тихановської до Білорусі

Режим Лукашенка ініціює екстрадицію Тихановської до Білорусі
Джерело:  online.ua

На тлі загострених протестів проти режиму Олександра Лукашенка в Білорусі одна з лідером опозиції Світлана Тихановська була вимушена залишити республіку. Вона визнала, що зробила це під тиском влади диктатора після затримання та бесіди з силовиками. Вже на початку березня 2021 року білоруський режим підтвердив підготовку документів для запиту про екстрадицію Тихановської, яка з дітьми виїхала колись до сусідньої Литви. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Слідчий комітет республіки.

За оприлюдненими даними, пакет документів відправлять до Генпрокуратури, яка займається питанням екстрадиції. Оточення Тихановської підозрюють в організації заворушень по всій Білорусі та спробах захоплення адміністративних будівель у місті Гомель.

“З метою опрацювання та докладного планування своїх дій, обвинувачені 5 серпня організували зустріч, на якій була присутня, в тому числі, сама Тихановська. Підтримавши план, вона погодилася видати кошти на закупівлю електрошокерів, газових балончиків, рацій, мегафонів, мікрофонів, інших предметів і знарядь, призначених для вчинення злочину”, - стверджують слідчі.

Опозиціонери одночасно з такою підготовкою шукали колишніх військовослужбовців, які б погодилися стати виконавцями плану. Також вони нібито шукали виконавців серед колишніх силовиків та робітників органів внутрішніх справ в цілому.

Під варту на початку серпня взяли кількох “довірених осіб” Тихановської, а її саму оголосили в розшук — хоча самі силовики сприяли її виїзду за кордон.

У Слідчому комітеті згадують, що відповідні подробиці стали їм відомі під час розслідування кримінальної справи, головним фігурантом якої виступає опозиціонер і блогер Сергій Тихановський — чоловік Світлани. Саме замість нього вона вирішила балотуватися на президентських виборах.

Як повідомляв ONLINE.UA, кілька днів тому в Сочі відбулися закриті переговори президента Росії Володимира Путіна та самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка. На порядку денному стояли кредити — Лукашенко просив Путіна виплатити 3,5 млрд доларів, щоб врятувати його режим від падіння. І це стало великою проблемою для Путіна, якому тепер потрібно знайти гроші і на фінансування бойовиків окупованого Донбасу, і на 10-мільйонну Білорусь, економіка якої фактично зруйнована і проти якої діють жорсткі санкції ЄС.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?