Режим Лукашенка офіційно вимагає видати Тихановську з ЄС
Категорія
Світ
Дата публікації

Режим Лукашенка офіційно вимагає видати Тихановську з ЄС

Режим Лукашенка офіційно вимагає видати Тихановську з ЄС
Джерело:  online.ua

Білоруська опозиціонерка Світлана Тихановська, яка стала одним з символів протестів 2020 року, залишила республіку під тиском силовиків. Сам Олександр Лукашенко стверджував, що її виїзд до Литви “профінансував” режим, надавши необхідні кошти. Утім, вже на початку березня 2021 року дружину іншого відомого опозиціонера Сергія Тихановського почали вимагати видати на правах екстрадиції - буцімто проти неї відкрито серйозне кримінальне провадження. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на офіційну заяву Генеральної прокуратури РБ.

“Згідно з матеріалами справи обвинувачені, діючи за попередньою змовою зі Світланою Тихановскою, 5 серпня минулого року провели зустріч, на якій обговорювали план з організації масових заворушень в Гомелі, а також захоплення будівель адміністрацій і виконкомів, призначенням замість глав і голів своїх осіб. Крім того, одному з обвинувачених інкриміновано публічну образу представників влади — співробітників міліції”, - оголосили в прокуратурі.

Обвинувачених затримали у період з 6 до 8 серпня торік. Усім фігурантом цієї справи винесли рішення про утримання під арештом.

“Генеральна прокуратура Республіки Білорусь також направила на адресу Генеральної прокуратури Литовської Республіки прохання про видачу Світлани Тихановскої для притягнення до кримінальної відповідальності за злочини проти порядку управління, громадської безпеки та держави. Підстава для двостороннього співробітництва в кримінально-правовій сфері — Договір між Україною і Республікою Білорусь та Литовською Республікою про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах від 20 жовтня 1992 року”, - резюмували у прокуратурі.

Нагадаємо, Тихановська торік провела низку зустрічей з міжнародними структурами й лідерами, а також закликала до посиленого тиску на режим Лукашенка.

Як повідомляв ONLINE.UA, після пів року масштабних протестів у Білорусі лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська заявила про програш режиму самопроголошеного президента Олександра Лукашенка. Вона констатувала, що опозиція в Білорусі "втратила вулиці" і більше не має можливості боротися з насильством режиму Лукашенка проти учасників протесту.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?