Тихановська заявила про програш опозиції режиму Лукашенка
Категорія
Політика
Дата публікації

Тихановська заявила про програш опозиції режиму Лукашенка

Тихановська заявила про програш опозиції режиму Лукашенка
Джерело:  online.ua

Після півроку масштабних протестів у Білорусі лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська заявила про програш режиму самопроголошеного президента Олександра Лукашенка. Вона констатувала, що опозиція в Білорусі "втратила вулиці" і більше не має можливості боротися з насильством режиму Лукашенка проти учасників протесту. Тихановська підкреслила, що білоруси бояться виходити на протести, але запевнила, що опозиція створює нові структури для боротьби в майбутньому. Крім того, Тихановська ще раз закликала міжнародне співтовариство допомогти в боротьбі з режимом диктатора Лукашенка, захищаючи права людей без надмірного втручання в країну. Про програш Лукашенко Тихановська заявила в інтерв'ю французькому виданню Le Temps, передає ONLINE.UA.

"Я повинна визнати, що ми втратили вулиці, у нас немає можливості боротися з насильством режиму проти протестуючих - у них є зброя, у них є сила, так що так, на даний момент здається, що ми програли. Я знаю, що білоруси втомилися , бояться. Але сьогодні ми будуємо структури для завтрашньої боротьби. Ми працюємо над тим, щоб зв'язати різні опозиційні ініціативи, які виникли всюди: лікарів, вчителів, поліцейських ... Наша стратегія полягає в тому, щоб краще організуватися, піддавати режим постійному тиску до тих пір, поки люди не будуть готові вийти на вулиці знову, можливо, навесні ", - заявила Тихановська.

Лідерка опозиції підкреслила, що не може зараз піддавати білорусів небезпеці і закликати їх протистояти режиму Лукашенка. Вона вважає, що громадяни Білорусі хочуть більш рішучих радикальних дій для повалення Лукашенко і його соратників, але зазначає, що повернення до демократії займе больлше часу, ніж очікувалося і як хотілося білорусам.

"Прийшов час поміркувати з людьми про бачення майбутнього. Може бути, люди думають, що коли ми виграємо, все буде в порядку. Насправді ми переживаємо дуже важкий час. Ми вже працюємо над цим, але нам потрібно поговорити з людьми - вони прокинулися , щось в їх свідомості змінилося, вони більше ніколи не будуть рабами режиму ", - додала Тихановська.

Нагадаємо, масштабні протести в Білорусі почалися 9 серпня 2020 роки після президентських виборів, результати яких не визнали жителі країни і міжнародне співтовариство. Білоруси вимагають скасувати підсумки виборів, відправити старе керівництво у відставку і провести нові вибори, а також притягти до відповідальності силовиків за жорстокі розгони мітингів. Мітинги в Білорусі завжди супроводжуються кривавими нападами з боку підконтрольних Лукашенко силовиків на білорусів. Бійці ОМОН застосовують проти мирних громадян водомети, гумові кулі, сльозогінний газ і світлошумові гранати, а також спецтехніку. В ході розгону протестів в Білорусі вже загинули щонайменше четверо людей. Тисячі людей були затримані за час протестів - їх по кілька днів тримають в переповнених камерах СІЗО, піддаючи тортурам і нелюдським, жорстоким покаранням.

Лукашенко вважає, що за протестами в Білорусі коштує Захід. Він також звинувачує керівництво України в тому, що воно наказує Білорусі провести нові вибори. Крім України, в протестах, Лукашенко звинувачує Європу, НАТО, Литву, Латвію, Польщу, які, на думку президента Білорусі, "хочуть знову одягнути білорусів в постоли і поганяти батогом".

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Тихановська покликала українську владу на переговори і згадала про Путіна.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?