Резніков пояснив причини зволікання партнерів з наданням Україні винищувачів
Категорія
Україна
Дата публікації

Резніков пояснив причини зволікання партнерів з наданням Україні винищувачів

Резніков пояснив причини зволікання партнерів з наданням Україні винищувачів
Джерело:  online.ua

Міністр оборони Україні Олексій Резніков запевнив, що України отримає від західних партнерів сучасні винищувачі. Зволікання, за його словами, спричинене практичністю та розрахунком.

Джерело: Олексій Резніков в ефірі телемарафону

Чому Україні не передають сучасні літаки

За словами Резнікова, партнери дуже практичні в прийнятті своїх рішень.

І в цьому практицизмі є певний зрозумілий сенс: вони відповідально ставляться до рішень, що нам дати чергового. Що це означає? Якщо вони ухвалили рішення надати нам наприклад гаубицю М777, вони продовжують нам допомагати підтримувати їх в належному стані (запасні стволи, колеса, запчастини), щоб ми могли їх далі їх використовувати.

Міністр зазначив, у разі передачі Україні літаків партнерам треба думати, чи замовляти нові, а на це потрібен час, або дати існуючі, які треба знімати з бойового чергування або із запасів.

Теж потрібен час на їх підготовку, навчити пілотів і далі підтримувати літаки в бойовому стані і забезпечувати зброєю, тобто ракетами та бомбами. Це дуже недешева, найдорожча історія. Десять літаків – уже мільярд двісті. Тому коли вони рахують свої бюджеті спроможності, вони розуміють, що їм треба буде дозвіл Конгресу, платники податків мають бути з цим згодні, при тому вони повинні не зменшити рівень допомоги, яку ми й зараз отримуємо.

Резніков впевнений в отриманні літаків

Резніков розповів, що пройшов еволюцію від слів "ні, Олексій, це неможливо" до реальних проєктів вже декілька разів.

Перший раз я почув "ні" стосовно "Стінгерів" у листопаді 2021 року, коли щойно заступив на посаду без відповідного досвіду, з великими викликами і завданнями від президента Зеленського. Але я тепер точно знаю: "which is impossible today, will be possible tomorrow". "Стінгери" ми отримали вже в січні (за 2 місяці) від наших литовських друзів за згодою партнерів.

Він зазначив, що те саме відбулося з артилерією 155 калібру. У березні 2022 року партнери говорили про неможливість поставок, а у травні України мала перші установки.

Тому і літаки сучасної генерації 4+ теж будуть однозначно. Чому іде зволікання? Звісно, воно нас не влаштовує (бо це смерті і поранення українських військових, а це основна наша цінність на відміну від росіян). І ми це пояснюємо нашим партнерам.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?