РФ готувала два маріонеткові "уряди" для України перед вторгненням
Категорія
Політика
Дата публікації

РФ готувала два маріонеткові "уряди" для України перед вторгненням

РФ готувала два маріонеткові "уряди" для України перед вторгненням
Джерело:  online.ua

Російські спецслужби пере вторгненням в Україну підготували щонайменше два маріонеткові "уряди", які збиралися поставити в Києві після захоплення влади. Один з них сформувався навколо Віктора Януковича у Білорусі, інший навколо колишніх урядовців Януковича на півдні України.

Джерело: The Washington Post

ФСБ готувало для України два варіанти маріонеткових урядів

Коли вони почали 24 лютого, завдання було взяти Київ. Вони очікували, що це призведе до ефекту доміно», який охопить всю країну. Вони спочатку візьмуть центральну владу, а потім посилять присутність у регіонах, - повідомив представниик українських силових відомств.

Видання повідомляє, що ФСБ підготувала принаймні два проросійські уряди — а не лише один, як попереджав британський уряд перед вторгненням.

Українські офіційні особи заявили, що незрозуміло, чому Росія мобілізувала дві групи, хоча деякі припустили, що Путін, можливо, просто хотів мати варіанти.

Один так званий уряд, розташований у Білорусі, був зосереджений на Вікторі Януковичі.

7 березня літак, який належав колишньому президенту України, приземлився в Мінську, його прибуття розглядалося як ознака того, що Росія може спробувати поновити політика, якого кремлівські чиновники все ще називають після його втечі в 2014 році «легітимним» лідером країни.

Після цього Янукович виступив із відкритим листом до Зеленського, який транслювало російське державне інформаційне агентство, у якому він сказав українському президенту, що його обов’язок — «зупинити кровопролиття та досягти мирної угоди будь-якою ціною».

Янукович не відповів на прохання видання про коментарі. Його колишній прем’єр-міністр Микола Азаров заявив у телефонному інтерв’ю The Post, що будь-які припущення про те, що Москва прагне спровокувати повернення Януковича до влади, є «цілковитою нісенітницею».

Друга група, до якої входили колишні члени уряду Януковича, сморвулася на південному сході України, коли ту територію окупували російські війська.

Серед них був Олег Царьов, колишній лідер Партії регіонів Януковича, який заявив про свою присутність в Україні в Telegram, заявивши, що «Київ буде вільним від фашистів».

У телефонному інтерв’ю виданню минулого місяця Царьов сказав, що він навіть переїхав у райони навколо Києва протягом перших тижнів війни, подорожуючи з «друзями», яких він відмовився назвати.

Він не став відповідати на запитання про те, чи брав участь у змові щодо захоплення влади, зазначивши лише, що, перебуваючи за межами Києва, «у мене ні з ким не було домовленостей про новий уряд».

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?