РФ може побудувати військову базу в Лівії для стеження за країнами ЄС — Bloomberg
Категорія
Світ
Дата публікації

РФ може побудувати військову базу в Лівії для стеження за країнами ЄС — Bloomberg

Військова база
Джерело:  Bloomberg

Росія планує розширити свою військову присутність у східній Лівії побудувавши військово-морську базу. Це є серйозним викликом для США та їхніх європейських союзників.

У Лівії може з’явитися російська база

Джерела Bloomberg повідомляють, що між президентом Росії Володимиром Путіним і військовим командувачем східної Лівії Халіфою Хафтаром виробляється оборонна угода після їхньої зустрічі в Москві наприкінці вересня.

Створення військової бази у Лівії дасть Росії значний плацдарм на південному порозі Європи.

Bloomberg зазначає, що збільшення російської активності в Лівії кидає виклик США та Європі, які вже перебувають у протистоянні з Кремлем через його вторгнення в Україну та потенційну роль в будь-якому більш широкому конфлікті на Близькому Сході.

Більше того, Росія була дуже активною в сусідній Сирії протягом десятилітньої громадянської війни в цій країні.

Саму ж Лівію контролюють дві адміністрації, що борються між собою.

79-річний командувач східної Лівії Хафтар контролює багато великих нафтових об’єктів і може хотіти від РФ системи протиповітряної оборони, щоб захистити його від конкуруючих сил у Тріполі, яких підтримує турецька армія.

Реакція США на загрозу російської бази в Лівії

Видання повідомляє, що адміністрація США ставить до загрози «дуже серйозно». Про це заявив колишній спеціальний посланник США в Лівії Джонатан Вінер.

Утримання Росії від Середземного моря було ключовою стратегічною метою — якщо Росія отримає там порти, це дасть їй можливість шпигувати за всім Європейським Союзом.

Водночас Росія вже має приховану присутність у Лівії через групу найманців Вагнера, яка прибула туди під громадянської війни, що почалася після усунення Муаммара Каддафі в 2011 році.

РФ також планує створити військово-морську базу в Червоному морі в Судані, яка дасть їй постійний доступ до Суецького каналу, Індійського океану та Аравійського півострова.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?