РФ та Угорщина готують ІПСО про небажання України обмінюватися полоненими — омбудсмен
Категорія
Світ
Дата публікації

РФ та Угорщина готують ІПСО про небажання України обмінюватися полоненими — омбудсмен

РФ та Угорщина готують ІПСО про небажання України обмінюватися полоненими — омбудсмен
Джерело:  online.ua

Уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець вважає, що Угорщина та Росія спільно готують інформаційно-психологічну спецоперацію, яка має звинуватити Україну у тому, що вона не хоче проводити обміни військовополонених.

Джерело: Дмитро Лубінець в ефірі телемарафону

Угорщина порушує права військовополонених

Уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець розповів, що Угорщина порушує міжнародне право у поводженні з українськими військовополоненими.

Ми трактуємо дії Угорщини як порушення міжнародного гуманітарного права, порушення прав військовополонених. Вони не мали жодних повноважень вести хоч якісь перемовини «на пряму» з РФ без інформування української сторони. Звернення угорської сторони до нас, як до України, з тим, що вони готові приєднатись до мирних ініціатив, що вони готові через свої контакти сприяти поверненню українських військовополонених — не було.

Лубінець зазначив, що Україну не поінформували про передачу українських громадян.

Київ звернувся до Будапешту із цим питанням, однак відповіді не отримав. Більше того: дипломатам не дали можливості зустрітися з українцями. Вони із одного полону потрапили в інший.

Омбудсмен додав, що, на його думку, Угорщина підіграє російській пропаганді.

Зараз вони, за моїми даними, планують запустити ІПСО з дискредитації влади України, Координаційного штабу з питань поводження з полоненими, що нібито РФ готова віддавати українських військовополонених, а проблема в Україні, - сказав він.

Він додав, що Україна постійно пропонує нові ініціативи, передає списки і заявляє про бажання провести великий обмін в форматі "всіх на всіх".

Передача Угорщині українських військовополонених

Нагадаємо, що на початку червня в Угорщині заявили, що внаслідок перемовин між РПЦ та Мальтійської служби допомоги, до Угорщини перевели 11 українських військовополонених.

У МЗС Угорщини заявили, що не причетні до вивезення військовополонених, а самі вони мають вільний статус.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба зазначив, що метою передачі полонених був політичний інтерес прем’єра Віктора Орбана.

Там була одна проста мета: Віктор Орбан мав показати угорцям і в Угорщині, й поза межами Угорщини, що він їхній єдиний захисник. Уся ця операція була реалізована в політичних інтересах однієї людини, - сказав Кулеба.

Він додав, що українські полонені перебувають під контролем Угорщини, та мають лише дозовані зустрічі з родичами, до них також не пускають українського консула.

20 червня стало відомо, що до України з Угорщини повернули трьох українських військовополонених.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?